Србија

Обратите пажњу! АКО ИМАТЕ ПСА ИЛИ МАЧКУ У ОБАВЕЗИ СТЕ ДА УРАДИТЕ ДВЕ СТВАРИ: За неодговорне власнике казна до 50.000 динара!

Pixabay.com

Свако ко има пса, па и мачку, има две обавезе према свом љубимцу – да га чипује, па самим тим упише у регистар, и да га вакцинише. Уколико то не уради, казне се крећу од 5 до 50 хиљада динара, а контролу врши комунална милиција, градска, али и републичка инспекција.

За проверу паса које власници изводе на улицу задужене су градске службе. У складу са актима које донесе град или нека општина, комуналне службе могу да провере да ли сте пса ког шетате чиповали или вакцинисали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, инспектори могу да вам дођу и на врата стана или куће, а када је у питању републичка Ветеринарска инспекција, то се ради по пријавама.

– Ветеринарска инспекција не врши „проверу“ власничких паса на улицама и парковима, јер то контролишу комуналне службе (комунална полиција и/или инспекција) градова и општина, у складу са донетим актима локалних самоуправа. Провере у стамбеним просторима се обављају скоро искључиво по пријавама грађана, јер ветеринарска инспекција нема у плану инспекцијског надзора обиласке власника паса и мачака „од куће до куће“ – објаснили су нам у овој служби.

Ипак, постоји и могућност да поступе према обавештењима ветеринарских служби које прате стање на терену.

– Ветеринарске организације које спроводе годишњи план програма мера здравствене заштите животиња, које спроводе активне надзоре здравственог стања животиња, обавештавају ветеринарску инспекцију о могућим неправилностима код држалаца кућних љубимаца, након чега ветеринарски инспектори решењем налажу отклањање тих неправилности (обележавање, вакцинација и сл.).

Нема прекршајног налога

– У складу са надлежностима ветеринарске инспекције, контролише се обавеза власника везана за обележавање и регистрацију кућних љубимаца, као и вакцинацију против беснила у складу са Правилником – једном годишње. Казне се крећу у распону од 5.000- 50.000 динара – објаснили су нам.

Самим тим што цена казне није одређена „фиксно“, предмети завршавају код судије за прекршаје.

– Ветеринарска инспекција не „пише казне“ несавесним власницима, јер у Закону о ветеринарству нема могућности издавања прекршајног налога, већ подноси захтеве надлежним судијама за прекршаје. Централна евиденција о поднетим прекршајним пријавама за овакву врсту незаконитости, се не води. Прекршајне налоге може да изда комунална полиција или инспекција – објаснили су нам у инспекцији.

Све ово важи и за маце

Можда није уобичајено, али и мачке би требало уписати у регистар, чиповати и вакцинисати.

– Правилник се односи на „кућне љубимце“, дакле и за мачке, како за вакцинацију против беснила тако и у делу обележавања и регистрације животиња – објашњавају уветеринарској инспекцији.

Ипак, када је упитању беснило, можемо бити задовољни постигнутим резултатима. Ова болест је стављена под потпуну контролу.

– Урбано „градско“ беснило не постоји деценијама уназад. У последње 2 године, нема позитивних налаза ни код дивљих животиња (у 2017. и 2018. само по 1 случај), што се може објаснити успешном акцијом оралне вакцинације дивљих месоједа. Орална вакцинација је планирана и за наредне године – објаснили су у Ветеринарској инспекцији.

А како изгледа орална вакцнација, можете прочитати у нашем посебном тексту на ову тему. Нема иглица, нити опасности, а животиња се намами да вакцину поједе умотану у сласни мамац (бисквит). Међутим, оно што је њима сласно, људима је и те како одбојно – мамац има изузетно непријатан мирис – комбинацију покварене рибе и леша у стању распадања.

Ипак, ако се и сретну са овом вакцином у природи, што је реткост, не морају да брину, јер оне нису отровне. Ако ипак додирну сам садржај вакцине црвенкасте боје, требало би добро да оперу и дезинфикују руке.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Еспресо / Телеграф