Србија

Обратите пажњу! КИЛОМЕТАРСКЕ КОЛОНЕ НА УЛАЗУ У СРБИЈУ: Страни држављани хрле код нас! Ево шта се дешава!

БЕОГРАД – Колоне возила чекају на граничним прелазима да уђу у Србију због почетка бесплатне вакцинације страних држављана у Београду током викенда, а највећа гужва је на прелазима са БиХ.

Колоне возила су и на прелазу Хоргош, на улазу у Србију из Мађарске, али и на Батровцима и прелазу Шид према Хрватској. За викенд почиње вакцинација страних држављана која ће се одвијати у Београду и у Новом Саду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Привредна комора Србије је, у сарадњи са Владом Србије, обезбедила у оквиру имунизације више хиљада наших привредника и запослених у компанијама 10.000 вакцина и за привреднике и запослене из региона.

Тако је овог викенда у Београду организована вакцинација за привреднике и њихове запослене из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније, Албаније, као и за косовске привреднике. На порталу Е-управе наведено је да интересовање за вакцинисање против ковид-19 поред државаљана Републике Србије могу да искажу и страни држављани са и без боравка у Србији.

У Србији почела вакцинација приведника из региона

У Србији је данас почела вакцинација привредника из региона, за које је Привредна комора Србије обезбедила 10.000 вакцина. Око 7.500 привредника из економија региона Западног Балкана пријавило се за вакцинацију овог викенда у Србији која је обезбеђења преко регионалног Коморског инвестиционог форума у сарадњи са Владом Србије.

Председник Привредне коморе Србије и Управног одбора Коморског инвестиционог форума Марко Чадеж истакао је да је вакцинисање привредника региона важно јер су они у пословању упућени једни на друге и доста путују. Обраћајући се испред Белеxпо центра у Београду, он је рекао како су приврдници свесни да нико у региону није острво и да то не може ни да се буде и навео да око 12.000 привредних субјеката из Србије сарађује са колегама у региону.

Међу пријављенима за викенд вакцинацију, која се поред два места у Београду, одвија и у Нишу, највише је привредника из Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Албаније. Чадеж је рекао да има и привредника са Косова иако је председник тамошње привредне коморе одбио позив да се прикључи. Он је истакао да се за пар недеља у Србији на позив ПКС вакцинисало између 4.000 и 5.000 привредника из Србије.

У Београду ће се вакцинисати 250 црногорских привредника

У Београду би данас и сутра требало да се вакцинише 250 црногорских привредника, саопштили су из Привредне коморе Црне Горе за Побједу. Вакцинација је обезбеђена уз подршку Владе Србије, наводи подгорички дневни лист. Црногорска Привредна комора је раније ове недеље, подсећа се даље, обавестила јавност да је Коморски инвестициони форум Западног Балкана (КИФ ЗБ6) омогућио вакцинисање заинтересованих привредника региона данас и сутра Београду. Председник Управног одбора КИФ ЗБ6 Марко Чадеж навео је да је на располагању вакцина АстраЗенека, као први корак у ублажавању последица епидемије за привреднике Западног Балкана и као додатни корак ка стварању заједничког тржишта региона.

Велики број грађана БиХ и данас се вакцинише на Сајму

Велики број грађана Босне и Херцеговине искористио је и овај викенд за обављање процеса имунизације у суседној Србији, а у раним јутарњим сатима, према извјештају БИХАМК-а, забележена је појачана фреквенција аутомобила на граничним прелазима са Србијом, пише сарајевски портал Клиx.ба. Испред Хале 3 Београдског сајма, где грађани могу да се вакцинишу без најаве, према извештају портала, налази се велики број грађана БиХ који су, због, како се наводи, неадекватног одговора власти на проблем набавке вакцина, одлучили да искористе могућност бесплатне имунизације у Србији. Кликс подсећа да је за улазак у Србију у овом тренутку потребан само важећи пасош БиХ, док негативан ПЦР тест надлежни органи у Србији тренутно не траже. За вакцинацију није потребно лекарско уверење, а процес вакцинације укључујући и административну процедуру траје у просеку око двадесет минут.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ Танјуг