Србија

Обратите пажњу! ОГЛАСИО СЕ ДОКТОР СТЕВАНОВИЋ: Открио је где се људи највише заражавају, сви то морају знати!

Стевановић да је међу зараженима све већи број младих људи као и читаве породице које се јављају са симптомима ковид-19.

Директор Инфективне клинице КЦС др Горан Стевановић указао је данас да број заражених корона вирусом и прегледа у амбулантама стално расте, као и број пацијената који захтевају лечење у болницама, додајући да је 30 одсто прегледаних у тријажној амбуланти Инфективне клинике захтева хоспитализацију одмах.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Раст бројки је данак непоштовању мера, и томе што смо једна од најсрећиних земаља у Европи по доступности вакцина и могућности да се вакцинишемо, а неки су заборавили да морају да се поштују мере и поред тога, док се не стекне имунитет – рекао је Стевановић који је са министром здравља Златибором Лончаром обишао ковид болницу у Батајници.

Резултат свега тога су – пуна болница у Батајница, и друге болнице, Инфективна клиника и Медицина рада са помоћним креветима… , каже Стевановић.

Он је указао да је посебан проблем то што су и у ковид амулантама углавном пацијенти са тешким клинчким сликама, па тако 30 одсто пацијената прегледаних у тријажној амбуланти Инфективне клинике одмах захтева хоспитализацију.

Највећи број њих захтева и кисеоничку потпору.

– Потрошња кисеоника је огромна у свим болницама, а то говори у прилог тежини клиничке слике пацијената – истакао је Стевановић.

Он је указао да више не оболевају само старији, већ се лекарима обраћају и младе, а долазе и читаве породице.

– Када пацијенти са нама поделе информације о томе где су се тачно инфицирали, видимо да је већина имала контакт са неким забавним садржајем, као што су скијалишта, туризам, локали, ресторани, прославе. То је доказ да минимално опуштање може да има катастрофалне последице – рекао је Стевановић.

Он је поручио да не може бити опуштања, док не буде успешно вакцинисана бар половина полулације, а то значи две недеље од друге дозе вакцине.

Стевановић је рекао и да би у наредном периоду требало рећи да вакцинисане особе моћи да ураде нешто, што невакицнисани неће моћи, и да то неће бити дискриминација, већ привилегија одговорних према себи и друштву.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо / Телеграф