Здравље

Обратите пажњу! ПОЈАВИЛА СЕ ТРИ ПОТПУНО НОВА СИМПТОМА КОРОНЕ! Ако ово приметите јавите се лекару!

Научници из британског „Института за национално здравље“ открили су три нова симптома ковида-19, који се до сада нису појављивали код пацијената, али су однедавно све учесталији, преноси „Sun“

Симптоми попут зујања у ушима, вртоглавице и губитка слуха појавили су се код великог броја паијената заражених корона вирусом и како кажу начиници, захтевају „хитан клинички преглед“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Институт за Национално здравље наводи да су три главна симптома инфекције ковидом-19 упорни кашаљ, губитак чула укуса и мириса и висока температура, али су раније известили о повезаности губитка слуха и ковида – 19, јер су многи пацијенти оболели од короне, са дужом клиничком сликом, имали губитке слуха месецима након заразе вирусом.

Стручњаци са Универзитета Англиа Рускин (АРУ), заједно са британским и америчким удружењима које се баве тинитусом, претходно су открили да 40 одсто људи који показују симптоме ковида такође имају погоршање тинитуса, зујања у ушима.

Стручњаци са Универзитета у Манчестеру такође тврде да постоји јака повезаност између вуриса короне, губитка слуха и губитка равнотеже.

Истраживачи су прегледали 56 студија које су откриле да 7,6 одсто људи има губитак слуха, 14,8 одсто тинитус и 7,2 одсто вртоглавицу.

У писању Међународног часописа за аудиологију, професор Кевин Мунро, који је водио студију на Универзитету у Манчестеру, рекао је: „Морамо хитно да спроведемо клиничку и дијагностичку студијом како бисмо разумели дугорочне ефекти ковид-19 на слушни систем.”

Шта је Тинитус?

Често се описује као „звоњење/зујање у ушима“, али тачан звук који се чује може да се разликује од особе до особе. Најчешћи звукови које пацијент чује су звук звона, зујања, звиждања, брујања или шиштања.

Ови звукови могу да се јаве изненада и да нестану или могу да буду континуирани. Само стање се може развијати постепено или изненада. У већини случајева пацијенти то примете само у потпуној тишини или ноћу када покушавају да заспу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс