Србија

Обрт! ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ ДАО ПРОГНОЗУ, КОЈА ЋЕ ВАС ИЗНЕНАДИТИ! Спрема нам се још један хладан талас

Почетком наредне недеље извесно је постављање антициклона над област Велике Британије, што значи да ће ка нама струјати релативно хладан и влажан ваздух

Од јуче преко региона струји релативно топао, али влажан ваздух са Атлантика.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Преовлађује облачно време, док кише или повремених пљускова углавном има на северу региона. Ветра ја слаб до умерен, јужни, саопштио је метеоролог Марко Чубрило.

Данас пре подне смањење облачности тако да ће већи део први дан викенда бити променљиво облачан, али релативно топао и доста пријатан. Доминираће суво време, али понегде може бити пролазне кише или пљуска. Ветар јужни, крајем дана у појачању. Јутро без мраза, а дневни максимум од 8 до 15 степени

Другог дана викенда, већ пре подне крајњи северозапад региона захвтиће ново, јаче наоблачење које доноси кишу и могуће пљускове. Хладан фронт који стиже преко средишње Европе ће прво на северозападу Хрватске, а током дана и над осталим делом региона донети јаче погоршање са кишом, пролазно јаким и олујним северним ветром и захлађењем. Дуж северног Јадрана после подне олујна бура. Најтоплије ће бити на истоку региона где се хладан фронт за сада очекује у недељу после подне. Дневни максимум од 4 на северозападу Хрватске до око 19 на југоистоку Србије. У ноћи ка понедељку снежна граница у паду на око 800мнв.

Почетком наредне недеље извесно је постављање антициклона над област Велике Британије, што значи да ће ка нама по источној периферији тог антициклона, а под утицајем циклона над Скандинавијом струјати релативно хладан и влажан ваздух.

Од понедељка до четвртка промењљиво облачно, ветровито и релативно хладно уз налете падавина. Снежна граница на око 800мнв, тако да би пролазног снега или суснежице ноћу или ујутро могло бити и у низијама, посебно уз јаче падавине. Дуваће умерне и појачан, северни и северозападни ветар, док ће дуж Јадрана такође повремено бити кише или пљускова уз јаку буру. Дневни максимум од 4 до 9, а јутарњи минимум од -2 до 3 степена.

Око 19. марта је могуће даље погоршање времена.

Око тог датума, посебно на прорачунима ECMWF-а стоји сигнал за циклогенезу над средишњим Медитераном. Тај циклон би се затим преко југа Италије премештао ка јужном Јадрану. Са његовим приближавањем реиону, јачало би северно ваздушно струјање јер би положај центра циклона био такав да готово цео регион остаје у хладном сектору. Под условом да се синоптика заиста овако и развије од 19. до 22. марта снега би могло бити у низијама региона.

У недељу после подне стиже ново погоршање и захлађење, закључио је Чубрило.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Новости