Србија

ОТКРИВЕНО КОМЕ И ЗАШТО СМЕТАЈУ ФРИЛЕНСЕРИ: Они не зависе од…

Фото: Фејсбук принтскрин

Радован Чејовић испред покрета Ослобођење у Нишу огласио се саопштењем поводом пролонгираног одлагања решавања проблема фриленсера, који су већ годину дана у „борби“ са државом у вези са наплатом пореза.

„Држава треба да буде сервис грађана, треба да подржи то што млади лјуди зарађују новац од страних послодаваца. Србија је у врху по броју дигиталних фриленсера, а Ниш је један од градова са великим бројем лјуди који овако зарађују“, каже Чејовић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он објашњава да држава сада покушава фриленсерима да „отме све што су створили у последњих пет година“, додајући да ће то посебно погодити Ниш, у коме је привреда запоставлјена и уништена, а велики број младих на овај начин уноси новац у економију града.

„Фриленсери се буквално кажњавају противзаконитом ретроактивном наплатом пореза. Хоће да им наплате и доприносе за ПИО, иако они нису могли да користе здравствене услуге у претходним годинама“, истиче Чејовић.

Представник Ослобођења каже да је осим пуњења буџета, мотив за овакав однос и то што фриленсери не зависе од партијске књижице, страначких повереника, ботовања на мрежама и одласка на митинге да би прехранили породице и зарадили:

„Зато су они небитни за СНС и зато их треба казнити“.

Чејовић понавлја да значајан део нишке економије зависи од фриленсера.

„Многи млади лјуди зарађују преко интернета – програмирањем, дизајном, услугама превођења или учења језика, а некима је то једини приход.

Зато треба подржати ове младе лјуде који својим знањем и радом самостално зарађују. То је добро за Ниш и за Србију, и зато треба подржати и то што они не желе да изгубе своју слободу!“ каже Радован Чејовић.

Из покрета Ослобођење су и раније подржавали захтеве фриленсера, сматрајући да се ради о „државној плјачки“.

Извор: СРБИН.инфо

 

Ознаке