Србија

ОТКРИВЕНО КОМЕ И ЗАШТО СМЕТАЈУ ФРИЛЕНСЕРИ: Они не зависе од…

Фото: Фејсбук принтскрин

Радован Чејовић испред покрета Ослобођење у Нишу огласио се саопштењем поводом пролонгираног одлагања решавања проблема фриленсера, који су већ годину дана у „борби“ са државом у вези са наплатом пореза.

„Држава треба да буде сервис грађана, треба да подржи то што млади лјуди зарађују новац од страних послодаваца. Србија је у врху по броју дигиталних фриленсера, а Ниш је један од градова са великим бројем лјуди који овако зарађују“, каже Чејовић.

Он објашњава да држава сада покушава фриленсерима да „отме све што су створили у последњих пет година“, додајући да ће то посебно погодити Ниш, у коме је привреда запоставлјена и уништена, а велики број младих на овај начин уноси новац у економију града.

„Фриленсери се буквално кажњавају противзаконитом ретроактивном наплатом пореза. Хоће да им наплате и доприносе за ПИО, иако они нису могли да користе здравствене услуге у претходним годинама“, истиче Чејовић.

Представник Ослобођења каже да је осим пуњења буџета, мотив за овакав однос и то што фриленсери не зависе од партијске књижице, страначких повереника, ботовања на мрежама и одласка на митинге да би прехранили породице и зарадили:

„Зато су они небитни за СНС и зато их треба казнити“.

Чејовић понавлја да значајан део нишке економије зависи од фриленсера.

„Многи млади лјуди зарађују преко интернета – програмирањем, дизајном, услугама превођења или учења језика, а некима је то једини приход.

Зато треба подржати ове младе лјуде који својим знањем и радом самостално зарађују. То је добро за Ниш и за Србију, и зато треба подржати и то што они не желе да изгубе своју слободу!“ каже Радован Чејовић.

Из покрета Ослобођење су и раније подржавали захтеве фриленсера, сматрајући да се ради о „државној плјачки“.

Извор: СРБИН.инфо

 

Ознаке