Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Која група грађана добија новчану помоћ од државе? Ево када крећу пријаве!

Поред 60 евра, колико ће од државе добити сви пунолетни грађани који се пријаве, незапослени у Србији могу рачунати и на додатних 60 евра. Њима ће поред 60 евра, које добијају сви пунолетних грађани, практично бити исплаћено још толико. Првих 30 евра добиће у мају, затим у јуну следи исплата 60 евра и у новембру још 30. Укупно нешто око 14.000 динара.

Скоро две недеље, колико се ради на дефинисању и утврђивању свих детаља ове мере, главно питање било је који незапослени треба да добију додатних 60 евра. Више мишљења било је око тога да ли право на додатну подршку треба да имају сви запослени на бироу, њих око 320.000, или само одређене категорије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Извесно је у међувремену било само да је додатних 60 евра помоћи сигурно за све раднике који су без посла остали током корона кризе. Таквих је 50.000. Извесно је и да право на додатну помоћ немају радници који нису пријављени код послодавца, односно радници који раде на „црно“. Таквих је према проценама у моментима било и до пола милиона.

– Од око 300.000 запослених на бироу многи су на списку годинама, неки и деценијама, и њихов једини разлог да буду ту јесте здравствено осигурање. Они никада нису нити тражили, нити прихватали посао који им је нуђен на бироу. На списку Националне службе за запошљавање још је више грађана којима биро служи као место које ће их довести до послодавца. И због такве структуре питање је да ли сви са бироа треба да добију додатну помоћ – каже наш извор и напомиње да би коначна одлука требало да буде донесена врло брзо.

Пријава од 28. априла

Сви незапослени, иначе, добиће као и остали грађани по 60 евра од државе. Пријава за ову новчану помоћ државе креће 28. априла. Првих 30 евра стиже у првој недељи маја, а других 30 евра у новембру.

Ко напуни 18 година између маја и новембра – не може да се пријави. Пензионери не треба да се пријављују. Они ће по 30 евра добити у мају и у новембру, а у септембру и додатних 50 евра.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс