Србија

Ово морате знати! ВАЖНА ВЕСТ ЗА СВЕ ВОЗАЧЕ У СРБИЈИ: Министарство променило прописе о саобраћајној сигнализацији УБУДУЋЕ И НОВА НАРЕДБА

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре донело је Правилник о изменама и допунама Правилника о саобраћајној сигнализацији.

Изменама се прецизније терминолошки дефинишу промене режима саобраћаја током извођења радова на путевима, одвијање саобраћаја у зони пружних прелаза и појашњавају одредбе које се односе на кретања пешака и бициклиста у насељеним местима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Возач који возилом наилази на пружни прелаз мора да уступи првенство пролаза шинском возилу које се креће пругом, а то се сада третира као наредба.

Изменама се наводи и да је пешачка стаза посебно изграђена стаза за кретање пешака по којој је забрањено кретање другим учесницима у саобраћају. Стаза резервисана за бициклисте и пешаке је пут по коме се одвојено крећу бициклисти и пешаци свако у својој стази, а пешачко-бициклистичка стаза је пут намењен за кретање пешака и бициклиста.

Изменама су обухваћени и саобраћајни знаци за „ограничење највеће дозвољене брзине на путевима“ за које се сада наводи да означавају „опште ограничење највеће дозвољене брзине кретања возила према категорији пута и обавези употребе светла на територији Републике Србије“.

Измене се у великој мери односе на појашњавање и прецизирање терминолошких одредби Правилника. Тако се рецимо термини „одредишта“ и „карактеристични објекат“ замењују са „насељено место“ и слично.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Ало