Србија

ОВО СМО ЧЕКАЛИ! Др Гојковић открио: „Корону ћемо победити на један од два могућа начина“

Коронавирус званично је стигао у Србију, а први заражени је мушкарац из Суботице стар 43 године. Тачно годину дана прошло је од ове вести. Корону ћемо пбедити на два начина, каже за ТВ Прва др Зоран Гојковић, члан Кризног штаба.

„Победићемо је или тако што ће сви прележати са смртношу од 1 до 3 одсто или ће се сви вакцинисати, па ћемо доћи у ситуацију да немамо тешке клиничке слике. За то нам треба веме. Не можемо да вакцинишемо људе ако су болесни“, истакао је покрајински секретар за здравство.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истраживачи са вашингтонског универзитета кажу да ноћима нису спавали кад су видели резултате нових истраживања која су показала да бразилски и јужноафрички сој успешно заобилазе стечени имунитет код оних који су прележали коронавирус.

Међутим, др Миланко Шеклер из Ветеринарског института у Краљеву каже да је то што се људи инфицирају у великом броју и што се појављују нови облици вируса је сасвим нормална појава.

„Не знам за ова истраживања, али чак и да је то тако, ти истраживачи нису рекли да је већа смртност. Као и код грипа, мора временом да дође до равнотеже изеђу нас и вируса. Тај период би пре 200 година трајао деценијама и нико не би ни знао шта га је задесило и овај вирус има ту судбину да временом постане један од уобичајених вируса. За то имамо моћно оружје – вакцину и прокужавање, односно да се људи заразе, али не тешком клиничком сликом. Истраживања су показала да вакцине које постоје штите са нешто мањом ефикасношћу од мутираних облика“, уверава др Шеклер.

Он је подсетио на то да се то што се људи поново разбољевају дешавало још у мају и јуну, чак и кад није било различитих сојева.

„Неко ко је имао благу клиничку слику, унео малу количину вируса, прележао на ногама, створио низак ниво антитела и после неколико месеци улетео негде где је била огромна количима вируса, добио тешке симптоме и разболео се и други пут. Знам човека који се разболео други пут и који је нажалост преминуо и то је човек средњих година. Зато, да је довољна једна доза вакцине, не би се давале две. Потребно је да се максимално испровоцира имуни систем“, објашњава др Шеклер.

Према његовим речима, тренутни подаци у свету показују да до сада има око 16,17 хиљада установљених различитих облика короне.

 

 

 

 

 

 

Извор Б92/Прва