Србија

ОВО СУ СВИ ЧЕКАЛИ! Ако хоћете у Грчку, морате да имате ОВУ ИСПРАВУ: Ево шта чека туристе из Србије на лето

Њих ће издавати здравствене установе, у виду докумената о стању имунитета путника

Након што је Европска унија у начелу договорила да ће се у наредној летњој сезони у оквиру њених граница путовати са потврдама о вакцинацији, без обзира на пандемију коронавируса, јасно је да ће и наши грађани, уколико пожеле да летују у Грчкој или некој другој чланици ЕУ, морати да имају овакву исправу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, како за Објектив наводи директрор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић, грађани Србије могу да одахну, јер пелцовање дефинитивно неће бити услов који ће морати да се испуни како би се прешла граница са ЕУ.

КАКО ДО ИСПРАВЕ О СТАЊУ ИМУНИТЕТА

Сеничић објашњава да такозвани ковид пасош неће издавати полиција, као што је то случај са обичним путним исправама. Њих ће издавати здравствене установе, у виду докумената о стању имунитета путника.

“У питању ће бити сертификације или потврде о вакцинацији. Наши грађани који су се вакцинисали већ су добили потврде, које су двојезичне, на енглеском и српском. Сертификат о вакцинацији ће свако бити предност приликом путовања. Путници ће управо њих показивати службеницима полиције на граничним прелазима по протоколу који тек треба да се усагласи”, каже наш саговорник.

У КОЈОЈ ФОРМИ ЋЕ БИТИ

Како објашњава наш саговорник, ове исправе ће бити искључиво у електронској форми, која ће бити доступна кроз апликацију.

“Путници ће инсталирати апликацију на мобилном телефону, а потом унети своје име и презиме. Када се појаве на граници, службеници полиције ће очитавати код који ће садржати апликација у њиховим телефонима и, ако приликом тог учитавања све буде у реду по протоколу, они ће одмах добити зелено светло да уђу у земљу у коју путују. Неће бити никаквог задржавања нити компликација”, каже Сеничић.

АЛТЕРНАТИВА ВАКЦИНАЦИЈИ

Како објашњава Сеничић, ковид пасош неће бити ограничен само на вакцинацију. Према његовим речима он ће садржати и информацију о прележаном вирусу или урађеном тесту.

“Сигурно је да ће ЕУ оставити алтерантиву, тј. да ће границе њених чланица моћи да пређу и они који се нису вакцинисали. Од путника ће се, уколико нису вакцинисани, можда тражити да ураде ПЦР , антигенски или тест на антитела. Свакако је сигурно да цепљење неће бити једини услов и то не треба никога да брине. Ковид пасоши ће заправо говорити колико је путник безбедан за околину у коју путује”, каже Сенчић.

КОЛИКО ЋЕ ДА КОШТА

Наш саговорник објашњава да за израду ковид пасоша неће бити потребно издвајати новчана средства, јер ће они заправо представљати само информацију о ковид статусу путника.

“Никаквог чекања у редовима за ковид паосоше неће бити, нити ће се они плаћати. Грађани не треба да брину у том смислу, они ће се потпуно бесплатно скидати у електронском формату, на начин који ће бити регулисан у наредним месецима”, каже Сеничић.

ДО КАДА ЋЕМО ЗНАТИ СВЕ ДЕТАЉЕ

Директор “Јуте”, наводи да би све детаље о начину функционисања ковид пасоша за наше држављане требало да имамо до половине априла.

“Тада можемо очекивати да и туристичке агенције почну интензивније да припремају аранжмане за Грчку, али и све остале дестинације. Када се све усагласи, сигурни смо да ће и туристички сектор коначно живнути”, каже наш саговорник.

ГДЕ МОЖЕМО БЕЗ КОВИД ПАСОША

Како Објектив сазнаје, српским туристима, како најављују, неће требати ковид пасоши за Северну Македонију, Албанију, Црну Гору и Босну и Херцеговину.

У викенду за нама Турска је најавила увођење обавезног ПЦР теста пре уласка у њихову земљу у летњим месецима.

БРНАБИЋ: БИЋЕМО СПРЕМНИ ЗА КОВИД ПАСОШЕ

Премијерка Ана Брнабић изјавила је јуче да је идеја о увођењу ковид пасоша у Европи супротна европским вредностима слободе кретања и права на избор, али да ће наша земља, ако се то деси, бити и за то спремна, јер већ имамо информациони систем који то омогућава.

“Нисам очекивала такву одлуку ЕУ и надам се да она није финална. Али, ако буде, ми смо од првог дана спремни за тако нешто – за наше грађане нема проблема, јер смо међу земљлама са највише вакцинисаних људи. Имамо информациони систем који је већ прављен тако да, уколико се уведу ковид пасоши, то грађани Србије могу да имају”, рекла је премијерка.

 

 

 

 

 

 

Извор: Објектив.рс