Србија

ОВО СУ СВИ ЧЕКАЛИ! Позната докторка открила колико ће ТРАЈАТИ ПАНДЕМИЈА: Епидемиологе брину све теже клиничке слике пацијената

Епидемиолог Клиничког центра Србије Весна Миољевић за Пинк напомиње да са већим бројем заражених, расте и број људи са коморбидитетима који имају теже клиничке слике.

– Морамо бити одговорни и разумни, мере су адекватне, али је неопходно и поштовати их. Поред вакцинације морамо се придржавати превентивних корона мера да би до лета могли да кажемо да смо највећи део проблема прошли. Пандемија не траје неколико месеци, ово ће сигурно потрајати до краја године- оценила је Миољевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Напоменула је да прави нема, те да има и млађих пацијената са тешким клиничким сликама.

Миољевић је указала да се британски сој брже шири, а чини се и да даје теже клиничке слике.

– Апелујемо да се у првих неколико дана од када се појаве први симптоми грађани јаве лекару!

Како је истакла, ове мере су биле неопходне како би се смањили најризичнији контакти, на потребне су и строжије.

Директор Института за онкологију Војводине професор др Зоран Радовановић је истакао да се мора направити баланс између ковид и не ковид пацијената, посебно онлоклошки пацијената.

Радовановић је подвукао да скринизи, који су кључни за отривање болести, не смеју стати јер ћемо за неколико година имати епидемију канцера и повећање смртности онколошких пацијената.

– Парадоксално је можда, али гужви нема. Можда су пацијенти мало уплашени да долазе на контролне прегледе, теже заказују код лекара опште праксе. Пружамо редовно дијагностичке услуге, операције, хемиотерапије, зрачне терапије…- навео је Радовановић.

Поводом Националнлог дана борбе против рака дојке, он је истакао да од ове врсте канцера у Србији сваки дана премину четири жене, а то је 1.600 жена.

– Превентивне мамографије гарантују излечење – нагласио је Радовановић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Објектив.рс