Србија

Ово су три могућа начина за улазак у Србију, ЈЕДАН ЈЕ НОВОСТ и обрадоваће све

У Србију се до данас могло ући на два начина – поседовањем ПЦР теста не старијег од 48 сати, а ако се ова повреда не поседује, обавезан је био десетодневни карант по уласку у земљу. Међутим, Кризни штаб је на данашњој седници донео одлуку да у Србију могу да уђу сви они који поседују потврду о ревакцинацији и то цепивима која су одобрена у нашој земљи.

Опција 1: Негативан ПЦР тест

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Улазак у Републику Србију могућ је уз обавезан негативан РТ-ПЦР тест на присуство вируса САРС-ЦоВ-2, и он не сме да буде старији од 48 часова. Овај тест морао би да буде издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе, односно из које улазе у Републику Србију.

Ово правило по свој прилици неће важити за држављане Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Северне Македоније, Црне Горе и Мађарске, као и за наше држављане који долазе из тих шест земаља, јер према наведеној информацији на сајту министарсва спољних послова, они у нашу земљу могу да уђу и без негативног теста. Ипак, ово правило тек треба да буде дефинитивно потврђено накнадном одлуком Владе Србије

Лицима која долазе из САД уместо негативног РТ-ПЦР теста признаје се, под истим условима, негативан Антиген ФИА Рапид тест.

Уколико постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити као што је кашњење или одлагање лета, поласка аутобуса, воза и слично, онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију.

Ово се не односи на малолетна лица до навршених 12 година живота уколико родитељ са којим путује има негативан ПЦР тест. Такође овом обавезом су изузети грађани који су у транзиту али не дуже од 12 сати задржавања у Србији, као и особе које се баве међународим превозом и дипломате.

Опција 2: Потврда о вакцинацији

Према саопштењу члана Кризног штаба др Зорана Гојковића, уредбом Владе Србије данас ће бити прецизирана опција којом би улазак у нашу земљу био могућ и уз потврду о потпуној вакцинацији, односно улазак би био омогућен грађанима вакцинисаним са две дозе, који за то поседују потврду. Исти услов важио би и за странце, и у овом случају улазак у Србију био би могућ без ПЦР теста и без изолације.

– Потпуна вакцинација подразумева две дозе Фајзерове, Спутњик В И Синофарм вакцине. С обзиром да АстраЗенека у овом тренутку има само једну дозу, подразумева се да је једна доза у равни са ове три вакцине које захтевају двоструку имунизацију, објаснио је Гојковић.

Он је истакао колики је значај да се људи вакцинишу и да ће са повећањем оних који су примили имунизацију засигурно број новозаражених почети да пада.

Опција 3: Карантин

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, а који желе да уђу у Републику Србију из било које државе света осим из Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Северне Македоније, Црне Горе и Мађарске, без негативног ПЦР теста или потврде о вакцинацији биће неопходан карантин, односно изолација.

Ово се односи и на особе које долазе из САД.

Ова опција регулисаће се приликом пасошке контроле, након што се утврди да грађанин нема ни потврду о вакцинацији а ни негативан тест, уручује му се писано обавештење – здравствено упозорење о обавези придржавања мере карантина у кућним условима у трајању од 10 дана од дана преласка државне границе и упозоравају се на обавезу пријављивања надлежној ЦОВИД амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе путем електронске пријаве на електронску адресу: www.е-здравље.гов.рс

Мера карантина у кућним условима особа може да прекине уколико се у међувремену тестира и добије негативан резултат.

Карантин не може бити опција за оне који у Србију улазе из пословних разлога

За наше држављане као и за странце који у Србију улазе због пословних разлога постоји могућност да након преласка границе доставе Привредној комори Србије негативан ПЦР тест или антиген тест у року од 24 часа. Уколико овај тест у предвиђеном року изостане или се установи да је позитиван на вирус корона, Привредна комора Србије о томе без одлагања обавештава територијално надлежан завод за јавно здравље.

Извор: Блиц