Србија

ОВОМ ГРАДУ ПРЕТИ КОРОНА КАТАСТРОФА: Градски штаб уводи ХИТНЕ МЕРЕ

Градски штаб за ванредне ситуације Града Ниша оценио је да је епидемиолошка ситуација ванредна са претњом да пређе у катастрофалну и да се од почетка епидемије бележи најоштрији раст броја заражених коронавирусом. Надлежним службама наложена је ригорозна контрола и надзор у поштовању прописаних епидемиолошких мера – појачан рад Комуналне милиције и комуналних инспектора уз асистенцију припадника Полицијске управе.

У Нишу је јуче, за 24 сата, забележено 229 нових заражених корона вирусом и Ниш је, уз Нови Сад, највеће корона жариште у Србији после Београда.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наложено је ЈКП „Горица“ да предузме све мере епидемиолошке заштите током предстојећих Задушница – забрана окупљања више од пет особа на отвореном, држање физичке дистанце или обавезно ношење маске.

Налаже се ЈКП „Тржница“ да предузме све мере поштовања епидемиолошких мера на зеленим пијацама и кванташкој пијаци, а Дирекцији за јавни превоз предузимање ригорозних мера контроле и надзора у поштовању мера у јавном градском саобраћају. Градски штаб за ванредне ситауције Града Ниша донео је одлуку да у наредна два викенда бувља и ауто пијаца буду затворене, саопштено је из нишког Градског штаба за ванредне ситуације.

Грдски штаб апеловао је на грађане да се одмах, са првим симтомима који указују на заражавање коронавирусом, јаве лекарима у ковид амбулантама.

Позивају се грађани, који то желе, да се пријаве за вакцинацију уз процену свог здравља и сагледавање контаката у последњих пет дана пре одласка на вакцинални пункт. У Нишу је, како је саопштено, вакцинисано 80.000 грађана и Ниш предњачи по броју вакцинисаног становништва у Србији. Дом здравља располаже свим врстама вакцине.

Доктор Радмило Јанковић, заменик директора нишког Клиничког центра и координатор ковид болница у Нишу, рекао је Н1 да је ситуација у том граду алармантна и да тај град никада није био у тежој ситуацији.

„Доскоро смо имали 50-60 оболелих дневно, сада је та бројка 200-300. Никада нисмо имали толики удео пацијената из Ниша, њих је две трећине. Већи је притисак него у новембру и децембру. Преусмерамо пацијенте и у Крушевац, у Нишу се хоспитализују јако тешки случајеви“, каже др Јанковић.

Коментаришући мере Штаба за ванредне ситуације града Ниша, Јанковић је оценио да те мере нису довољне.

„Ситуација је алармантна, скоро сви капацитети су попуњени, Врање, Крушевац, Алексинац. Не знам ко доноси те одлуке, да ли градски Штаб мозе да наложи затварање кафића или ће то бити на нивоу целе земље. Јасно је да се вирус веома брзо шири међу млађом популацијом, онима који пију кафе, а умиру старији људи. Нека одељење у школама су прешла на онлајн наставу. Свима је свега доста, али је тренутак критичан, несто се мора преузети“, рекао је Јанковић.

Додаје да полицијски час не треба уводити, да људи могу прошетати поред реке, али да се на нека места може заборавити наредне две недеље.

Каже да свима пара уши када се каже да треба затворити кафане и кафиће, али сматра да је то једини избор.

„Све мере су добре које спречавају груписање људи на једном месту, тако да треба онемогућити окупљање великог броја људи, посебно у вечерњим сатима, уз музику, смех, то је идеално место да се заразите. Проблем је што у болнициама леже старији људи. Треба нешто учинити што пре“, казао је доктор.

Додаје и да ће се вакцинацијом смањити број људи са тежом клиничком сликом и демантује да умиру људи који су примили вакцину.

„Умиру они који нису примили вакцине или нису желели. Ретко је да неко оболи ко се ревакцинисао, али се треба придржавати мера и бити стрпљив. Друга доза вакцине обезбеђује то да и ако се неко зарази неће доспети на респиратор“, објаснио је др Јанковић.

Извор: Блиц