Србија

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ! Срушен дијалог Београда и Приштине! Све се враћа на почетак – КО СТОЈИ ИЗА ОВОГ?

Износећи четири услова за наставак преговора са Београдом, Аљбин Курти симболички је срушио дијалог. Сад је изазов пре за ЕУ и Америку да Приштину притисну да се врати дијалогу и испуни преузете обавезе албанске стране јер би, у противном, све договорено могло да се поништи и врати на почетак, сматра политички аналитичар др Дејан Вук Станковић.

Он каже да је премијер Курти, тражећи признање Косова и наводних српских злочина на КиМ, одустајање од формирања Заједнице српских општина и поништавање свих претходно потписаних споразума уз посредовање ЕУ,  показао да не одустаје од ранијег става и поред чињенице да су и Америка и ЕУ за наставка дијалога.

Приштина руши дијалог

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Станковић сматра да после четири услова Куртија остаје само теоријска могућност да се дијалог настави.

„Србија је дефинисала учешће у даљем току дијалога само ако се оно што је до сада пописано испоштује. Курти нам својим условима поручује да Србија треба да изађе из дијалога и стави велики знак питања на све на шта је до сада у дијалогу пристала. Јер, ако Албанци минирају идеју дијалога као такву, не знам зашто би Србија остала привржена идеји која нема никакву конкретну реализацију,“ наводи Станковић.

У међувремену, Брисел је упозорио Приштину да Куртијеви принципи вођења дијалога са Београдом, „подривају овај процес“ и напомињу да би Курти због оваквих изјава могао да сноси искључиву одговорност за „недостатак напретка”, али и могући „неуспех“ дијалога Београда и Приштине.

Неуспех преговора враћа нас на почетне позиције

На питање, шта за Србију значи „неуспех дијалога“, наш саговорник каже:

„То значи да смо на самом почетку и да све што је до сада имплементирала кроз споразуме, Србија може да повуче и ствари врати на нулту позицију. Онда може да се размишља или о неком политичком процесу који би био у другачијем формату и у коме би учествовали сви релевантни међународни фактори пре свега из држава које су сталне чланице СБ УН-а. Јер без УН нема решења коначног статуса Косова,“ уверен је саговорник Спутњика.

Удар и на безбедност Срба

Оно на шта он ставља акценат је, да ако је дијалог мртав, то отвара питање безбедности.

„Отвара се питање могућег сукоба између албанске фанатизоване власти и преосталих Срба на Косову и Метохији јер онај ко неће дијалог, а жели независно Косово, вероватно ће кренути у реализацију идеје о етнички чистом Косову. Ово што ради Курти је улазак у опасну авантуристичку зону која може да подразумева и нове напетости на Косову и Метохији,“ упозорава Станковић.

Да ли ће после свега уопште доћи до сусрета Куртија и српског председника Александра Вучића како је то најавио специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак, питање је које нема одговор сматра Драган Ђукановић професор на Факултету политичких наука. Тешко је предвидети ток наставка дијалога с обзиром на дијаметрално супротне ставове Приштине и Београда.

„Мислим да је процес деблокаде дијалога један од приоритета ЕУ као и изналажење модалитета да се дијалог настави и поред тврдих ставова које чујемо из Приштине,“ каже он.

Курти је главобоља Европске уније

Приштина се, наводи он, враћа на почетак не желећи да призна ни договорене ставке у ранијим дијалозима што је озбиљна главобоља пре свега за ЕУ која је на себе преузела улогу статусно неутралног посредника.

„Мислим да је ово само покушај ЕУ да се, ето, покаже да дијалог постоји иако њега суштински нема,“ сматра Ђукановић.

Стевица Деђански из Центра за развој међународне сарадње напомиње да је сам дијалог потреба, као и да су тога су свесни сви од истока до запада, јер је то једини пут да се дође до решења.

„Ово што ЕУ покушавају своди се на навијање за Приштину и једино што их спречава да буду још пристраснији је чињеница да ЕУ није јединствена по питању тзв независног Косова,“ уверен је Деђански.

По његовим речима, шта год да нам се спрема на тим преговорима, ако их буде, Србија на њих мора да оде и не сме да их игнорише, јер би се кривица за неуспех у том случају свалила на нас.

Србија мора у Брисел

„Једино што у тим разговорима ми треба да се држимо међународног права и обавеза. Значи, ако смо већ разговарали под окриљем ЕУ и потписали Бриселски споразум, морамо да инсистирамо као и до сада да се обавезе које је Приштина преузела тим споразумом испуне. Илузорно је и донекле глупо причати поново под окриљем ЕУ о даљим темама ако није испуњено ни оно што је већ договорено. Јер онда не би било гаранције и да сваки следећи договор неће бити поново прекршен,“ објашњава Деђански.

Ми нећемо причати о признању Косова јер је наш став општепознат, додаје он, и није наш проблем како ће ЕУ то да објасни Куртију

„Ми хоћемо компромис и то хоће и Америка и ЕУ. Није наш проблем како ће и на који начин да приволе Куртија на дијалог. Наше је да се понашамо у складу са споразумом који је потписан и чији је гарант ЕУ,“ закључује Деђански.

Курти слагао и Лајчака

Лајчак је још раније рекао да је од Куртија добио обећање да ће доћи у Брисел на преговоре, недељу две пошто се конституишу институције у Приштини. Посредник ЕУ је истакао и да је са Куртијем уговорио још један састанак по формирању институција на коме би требало да се разговара и о  томе како ће тај процес да се настави и у којој форми.

 

Извор: rs.sputniknews.com