Србија

Познати метеоролог открио: БИЋЕ СНЕГА И ДО 1. МАЈА! Ево какво ће бити пролеће!

Данас је званично почело пролеће, али многе је разочарало што у корак с овим годишњим добом није кренуло и топлије време, већ снег и киша.

Ипак, метеоролог Недељко Тодоровић истиче да време није чудно за ово доба године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Снежне падавине у марту нису необичне, мало је ређа појава у нижим пределима само. Средњи датум последњег падања снега је последњих десетак дана марта. Ове временске прилике су типичан пример за март месец. Дешавало се да снежног покривача буде и у априлу, зависи од године до године – нагласио је метеоролог Недељко Тодоровић у разговору за ТВ „Прва“

Он је открио какво ће време бити на планинама, али и када креће разведравање!

– Ово је хладан период, с температурама испод просека. Биће још кише и снега у брдско-планинским пределима данас и још наредна два дана, до уторка ујутру. А, залиха снега биће на планинама и до 1. маја, ко буде желео да иде. На надморским висинама изнад 1.000 метара висина снега је преко један метар, понегде и метар. У овом раном хладном делу пролећа биће још снега до уторка ујутру. Онда се разведрава полако, али на снагу ступају јутарњи мразеви – истакао је Тодоровић, па образложио када тачно температуре почињу да расту и какво нас пролеће чека у априлу.

– Негде од 26. марта почиње пораст температуре, па ће оне премашити прво 10 степени, па онда врло брзо и 15 степени. Максималне температуре ће онда бити између 15 и 20 степени средином дана, када је најтоплије. Свеже у јутарњим и вечерњим сатима. Онда улазимо у оно право пролеће када ће температуре бити знад 20 степени.

Иако се надамо топлом пролећу, а то је оно што и метеоролог очекује, ипак каже да се не може детаљно одредити сада прогноза за април, али да се отприлике зна шта нас чека.

– Неизвесно је какво ће тачно бити пролеће. Календар је најбољи оријентир. Неминовно је да у априлу крену температуре навише. Негде средином априла буде захлађење иначе, али немогуће је то сада утврдити да ће бити и ове године. У мају је још променљивије време, могу се очекивати пљускови и промене у току самог дана – рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс