Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО! Ове вести ће обрадовати све грађане!

Ово ће бити један од најширих, најмодернијих ауто-путева, рекао је председник

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи моста преко Јужне Мораве (Моравски коридор).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са председником су радове обишли и министар грађевинарства Томислав Момировић, директор Коридора Србије Александар Антић и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри.

Чачак добија много, овај коридор је веома важан
Председник је истакао да је терен тежи него што се мислило, а да се радови морају изводити веома пажљиво.

– Важно је да Крушевац спојимо са ауто-путем, а онда ћемо и Краљево. Било би добро да завршимо све до марта 2024 – рекао је председник.

– Чачак и Краљево ће да буду центар света, имаћете све. Чачак добија много, ако направимо везу ка Крагујевцу, има пут ка срцу Шумадије, има и ка Београду. Невероватно за Чачак, а и за Краљево да добијете ауто-пут. Онда и Нови Пазар – Тутин кад се заврши, није проблем. Овај коридор је веома важан – истакао је Вучић.

– Ово ће бити први новоизграђени ауто-пут, имаћете у сваком тренутку информацију о свему. Контрола саобраћаја, где је гужва, где можете да прођете. За само три године имаћемо комплетан Моравски коридор, то је другачија земља, другачија Србија од оне у којој смо одрастали.

Обраћање председника Вучића
– Нису ништа намештали данас због наше посете, заиста оволико људи ради на изградњи. Не морам да говорим колико су мука имали људи са поплавама. Ми ћемо само у регулисање водотокова платити 200 милиона евра. Поносан сам што добро напредују радови. Ово ће бити један од најширих, најмодернијих ауто-путева, где ћете да имате не само интернет дуж целог ауто-пута, већ ће возачи моћи да имају све информације о гужвама, протеку саобраћаја, где се налази која фабрика… У сваком случају, нешто што нам везује огроман број људи. Поносан сам на нашу Србију – истакао је он.

На питање о томе када ће се вакцинисати, Вучић је одговорио:

– Чекам да прође милион ревакцинисаних, ја ћу у понедељак или уторак да се вакцинишем, у једном од малих места у Србији. Позивам све људе да се вакцинишу. Вакцина је вакцина – истакао је он.

Председник је истакао да Србија не може да буде успешна ако људи из региона нису вакцинисани.

– Гледамо да нађемо начин да помогнемо Северној Македонији и Црној Гори. Кад људи добију другу дозу, биће заштићени од тешких последица и смрти. Ми не можемо да будемо успешни ако људи из региона нису вакцинисани. Нисмо ми пусто острво. Причају да је антиваксерски лоби јак, није. Него морате да одете у мања места, тамо људи мање брину о себи него у урбаним срединама.

На питање о укидању мера, Вучић је рекао:

– Пустите Кризни штаб да ради свој посао. Држава је озбиљна ствар, морате да доносите тешке одлуке. Да прекинемо с том причом, мере ће бити укинуте кад буду. Сваки пут ћу да подржим струку, лекаре и јунаке који се боре да спасу животе. Тешко је изборити се са новим сојевима.

Моравски коридор
Пројекат обухвата регулацију Западне Мораве, која је у прошлости услед изливања правила озбиљне проблеме становницима и пољопривредним добрима. Од Појата до Прељине требало би да се стигне за свега један сат и 10 минута.Иградња Моравског коридора поверена је америчко-турском конзорцијуму “Бехтел-Енка”.

Само су на овом делу првог дигиталног аутопута Појате-Прељина почетком марта интензивирана градилишта за темеље и стубове пет мостова, док су на преосталих пет у току били припремни радови.

Градилишта су паралелно активна и на 20-ом километру коридора у зони обилазнице код Крушевца дужине два километра.

Изградња Моравског коридора који ће спојити Расински, Рашки и Моравски округ, као и коридоре 10 и 11, кренула је у децембру 2019.године.Предвиђено је да аутопут укупне дужине од 112 километра има три деонице Појате-Крушевац (27,83км), Крушевац-Адрани (53,88км), Адрани-Прељина (30,66 км). Пролазиће кроз срце Србије долинама Западне, Јужне и Велике Мораве.

Први дигитални аутопут у Србији,који ће омогућити брже и поузданије размене информација са циљем повећања безбедног одвијања саобраћаја, повезиваће Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац и Ћићевац.Како је раније предочено, Моравски коридор имаће 135 објеката (78 мостова, 24 надвожњака, 12 подвожњака, 30-ак пропуста).

 

 

 

 

 

 

Извор: Објектив.рс