Србија

Премијерка саопштила: ОВЕ МЕРЕ ОСТАЈУ НА СНАЗИ! Најавила нову седницу Кризног штаба и открила о чему ће разговарати

И ако је према неким најавама данас требало да буде одржана седница Кризног штаба то се ипак неће догодити, а све постојеће мере остају на снази.

Да седнице неће бити данас је саопштила премијерка Србије Ана Брнабић, а то значи и да све постојеће мере остају на снази.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Немамо данас седницу Кризног штаба, није ни била заказана, нити је требало да буде данас – рекла је Брнабић.

Подсетимо, Кризни штаб је најпре нове оштрије мере донео 17. марта и требало је да буду на снази до 21.

Те мере су подразумевале да од 20, односно 21 сат буду затворени угоститељски објекти, тржни центри, све продавнице, осим продавница прехрамбене делатноси. Такође нису радили ни биоскопи, музеји, галерије, козметички и фризерски салони, салони лепоте, кладионице, коцкарнице, теретане, вежбаонице, фитнес центри, базени, балони за спорт.

Тако је и било, а струка је онда на наредној седници ипак попустила постојеће мере.

Од 22. марта мере су попуштене за одређене делатности, док су други остали под кључем.

Због опасности ширења корона вирус остали су затворени угоститељски објекти – кафићи, ресторани, ноћни клубови и барови као и тржни центри. Сви објекти продаје хране и установе културе (биоскопи, позоришта, галерије и библиотеке) могу да раде до 21 час, сви остали објекти до 20 часова, али уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Те мере су и даље на снази, а поред њих донете су нове и за школарце али и за све оне који долазе у Србију.

Кризни штаб је усвојио захтев Министарства просвете да се омогући ученицима да у мањим групама, уз стриктно поштовање епидемиолошких мера, могу да дођу у школу и буду оцењени, а који иначе наставу похађају онлајн.

Када је реч о граници и условима уласка у Србију, наши држављани и странци могу показати уверење о примљеној вакцини. Путници морају да имају обе дозе то јест да су вакцинисани и ревакцинисани осим Астра Зенеке где је довољна једна доза јер је ревакцина неколико месеци касније.

– Сви грађани Републике Србије који су потпуно вакцинисани, односно да имају потврду да су примили другу дозу вакцине, а ово важи за Спутњик, Синофарм и Фајзер вакцину, моћи ће да уђу у Србију без ПЦР теста. Ово исто важи и за стране држављане који су потпуно вакцинисани, са обе дозе вакцине, моћи ће да уђу у Србију без ПЦР теста и без карантина.

Дакле, и даље све ради осим угоститељских објеката и тржних центара, ђаци одлазе у школу само због оцењивања, а за улазак у Србију потребна је потврда о вакцинацији или негативан ПЦР тест.

Нова седница ново попуштање?

Наредна седница би, како је казала премијерка, требало да буде одржана сутра или у среду.

– Морам сву захвалност и поштовање да одам лекарима, они дају све од себе. Морам са њима да се консултујем па да видимо шта ћемо даље да радимо – објаснила је Брнабић.

Премијерка је најавила и о чему ће се разматрати на наредној седници.

– Успели смо да бројеви стагнирају, надам се да ће ове недеље кренути да опадају. Иде нам лепше време, разговараћемо о отварању башта. Разумем и медицински део Кризног штаба, то је њихов посао, да штите здравље – објаснила је премијерка.

Како је додала, баланс мора да се направи.

– Шта год да се донесе као мера, постоје критике да су или превише релаксиране или кажу да немамо храброст за оштрије мере. Увек имате то, али наш посао је у овом тренутку незахвалан у том смилслу. Мора да се направи баланс између ствари између којих је то тешко, али мислим да се одлично боримо – казала је премијерка Брнабић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс