Србија

РЕГИОН НА НОГАМА! Вучић одговорио на питање да ли прави осовину Београд – Бања Лука – Подгорица

Нисам никад пуцао снајпером по Сарајеву, али не могу да одговорам на те глупости, изјавио је председник Србије Александар Вучић у интервју за сарајевску TV FACE.

Он је истакао да је променио поједине ставове од пре тридесет година уз оцену да је “нормално да човек учи и мења се, јер се само магарац не мења”:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Добијам те поруке да сам снајпером убијао људе по Сарајеву, а ја никад снајпер нисам узео у руке. Нисам пуцао, али сам био на Палама и радио свој посао. Слушам те глупости и не одговарам. Не одговарам на то, јер злонамерним људима никада нећете ништа доказати, а нећу и не волим да се правдам! Пустите те приче! Само се магарац не мења! Ја сам променио и политичку странку, рекао све свом народу, нисам крив ништа! Маните ме прича од пре 20 година у којиме неки још желе да живе” навео је Вучић.

На више пута поновљено питање новинара да ли својом помоћи земљама у региону прави осовину Београд – Бања Лука – Подгорица, одговорио је да поштује све земље у региону.

“Јесте ли чули од Србије да прича о отцепљењу РС-а? Мислим оно што говорим, иако се Миле некада на мене наљути! Мора да буде више поштовања, морају и бошњачки лидери показати више поштовања према РС-у, па ће такав одговор добити и од Срба! Опредељење већине Срба је да иду из БиХ, а размислите да ли је то кривица само Срба, не бих рекао! Нико не прича о цепању и прављењу нових држава! Гарантујем да ће Србија поштовати међународно право и Дејтонски споразум, на шта се обавезала” прокоментарисао је Вучић питање да се ипак у мањем босанском ентитету чују захтев за одвајањем од БИХ.

Он је навео да волли РС и да то не крије, али и да воли и БиХ и да не види где је проблем.

“Као, не смеш да волиш РС, ево волим РС и шта је проблем?! Добар сам с Додиком! Нећу враћати наше односе на оно што је било у време Милошевића и Караџића! Ни Србија, ни РС, ни Федерација то не смеју себи да дозволе! Ми имамо другачији поглед на то како су се ствари у прошлости одвијале” истакао је председник Србије.

Говорећи о односу са Милорадом Додиком, истакао је да су добри, али да не мисле увек исто. Међутим, није желео да говори у јавности о темама у којима се разилази са Додиком.

Вучић се осврнуо и на то што је његова породица пореклом из Бугојна.

“Ви причате о мени као о неком агресору, а у том рату су куће Вучића спаљене, а нису никоме ништа нажао учинили! Све куће Вучића су спаљене и у претходном и у овом рату. И ја потпуно разумем све оне којима су куће спаљене. Међутим, увек се вратимо на исто, увек се вратимо на то шта је било пре 20 – 30 година, јер сви хоће да ме врате у то време” навео је председник Србије.

Више пута је нагласио, међутим, да он жели да гледа у будућност и да верује да земље у региону “морају да сарађују и да се држе заједно јер само само тако могу да напредују”.

Подсетио је да је Србија понудила да се заједно гради крак аутопута према БиХ, али да ни на који начин није условљавала куда ће тај пут ићи кроз БиХ и истакао да је то ствар договора унутар БиХ.

Објаснио је да се Србија одлучила да сама набавља вакцине против коронавирус и да не чека европски систем Цоваx, када он сам није добио јасан одговор из Брисела на више пута поновљено питање када можемо да очекујемо вакцине. Поновио је да је због набавке вакцина контактирао са руским и кинеским председником и британским премијером.

 

 

 

 

 

 

Извор: нова.рс