Србија

ШЕКЛЕР УДАРИО НА ДР КОНА: Ово није нормално, да сам на његовом месту поднео бих оставку

„Одлуке медицинског дела Кризног штаба су биле врло логичне и оправдане, у односу на оне које су усвојене и које су биле несноване. Да сам у овом тренутку на Коновом месту, сигурно бих поднео оставку“, каже вируслог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер за Нова.рс.

Како нам је објаснио, он не би себе могао да замисли у тој улози, јер би онда сигурно и на првом месту тражио да се сви објекти, осим продавница, апотека и бензинских пумпи, затворе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Фирме би нормално радиле, али све остало би у одговарајућем периоду било затворено. Без полицијског часа и најмање две недеље, јер толико траје процес инкубације вируса. Крајем новембра смо имали дневно 9.000 заражених, а вакцине није било. Апелом и придржавањем мера је тај број око Нове године пао на 3.000, а онда половином јануара на 1.200 заражених”, објашњава овај стручњак.

Каже да му смета што савете и препоруке медицинског дела Кризног штаба нико не спроводи, а да се одлуке које они предложе, никада не усвоје. Објашњава да се држе исти људи у том телу, а да се при том ниједна њихова одлука не спроведе.

Када упореди тренутну ситуацију, Шеклер истиче да није нормално да имамо 1,7 милиона вакцинисаних, и дневно по 5.000 заражених. Узрок повећаног броја инфицираних коронавирусом, он види и у томе да скијалишта окупљају велики број посетилаца.

“Аустрија, која од зимског туризма пуни 30 одсто свог буџета, затворила је скијалишта. А ми смо отворили наша, од којих се богате само појединци. Београд и Нови Сад због тога имају највише заражених. Зашто у Краљеву имамо повећан број заражених, а пропорционално је мањи град. Па због викенд скијања на Копаонику”, рекао је Миланко Шеклер.

Немоћ власти и Кризног штаба да сузбију налете коронавируса, неретко је била рефлектована ка грађанима, који су оптуживани да су главни кривци кршења епидемиолошких мера. Шеклер каже да су људи као деца и да слушају ауторитете.

“Ако смо такав темперамент и карактер да слушамо само ауторитете, онда тај мора да буде и пример. Сви који су на врху власти морају својим примером да то покажу. Људи имитирају ауторитете, и понашају се исто као и они. Ако ти ставиш ноге на сто и дете исто то учини, а онда га ти опоменеш да се то не ради. И шта оно закључује из тога”, објашњава Шеклер.

Он се осврнуо и на недавно одржани концерт групе Црвена јабука у Београду. Каже да је невероватно, да се у тренутку када имате одлуку да на сахрани не може да буде више од десет особа, организује концерт за 500 људи, и то две вечери заредом.

“Кажу да су испоштоване све епидемиолошке мере. Па што се онда концерти не одржавају сваки дан, и што онда на утакмицама нема људи”, пита се вирусолог из Краљева, додајући да многи представници власти не поштују епидемиолошке мере.

На наше питање, када ће се епидемија завршити, Шеклер каже да је то питање на које многи желе одговор. Он каже да има мишљење о томе и сматра да ће трајати много краће него што сви мисле.

“Свима изгледа да ће трајати бесмислено дуго, али мислим да неће бити тако. Када се вакцинишу сви они који желе, вирус ће ући тзв. клинч са становништвом, и онда као код боксера, више нико никог не удара. Са вакцином улазимо у тај клинч и више нема тешких удараца. Држиш ти њега, држи он тебе. То ради вакцина и она не решава трајно проблем. Антитела временом падају, али чим тело дође у контакт са вирусом, она драстично скачу. Јер организам већ има тзв. шему и антитела за три дана скачу”, каже овај вируслог и микробиолог из Краљева.

Извор: Нова