Издвајамо Православље

СИРОПУСНА НЕДЕЉА: Последња седмица пред Велики пост захтева посебну припрему

Велики пост је најважнији посни период у току године. Његов основни задатак јесте да нас телесно и душевно припреми за празник Васкрсења Христовог.

Последња недеља пред почетак Великог поста назива се сиропусна недеља. Она је припремног карактера. Ево шта подразумева:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У сиропусне дане забрањено је једење меса, али у току целе ове недеље можемо да једемо рибу, бели мрс и јаја, као и на дан уочи почетка Великог поста кад имамо Беле покладе, после чега почиње период поста.

То је уједно и најстрожи пост Цркве и обавезан је за све хришћане. У време овога поста уздржавамо се од меса, јаја, сира, млека, дакле хране са животињским масноћама. Вино и уље дозвољени су само суботом и недељем, али и на дан св. четрдесеторице мученика, док се риба може користити само на Благовести и Цвети. Средом и петком пости се строго на води.

Прва три дана прве недеље Великог поста од старине се посте посебно строго. То исто вреди за последњу недељу поста коју постимо „на води”, осим Велики Четвртак на који разрешавамо на уље и вино.

На Велики Петак се уздржавамо од јела и пића све до изношења плаштанице, дакле до 3 сата поподне, после чега се узима лаган оброк „на води”. Такође строго постимо и Велику Суботу као једину посну суботу у току године.

Извор: СПЦ.рс