loading...
Србија

Ситуација је драматична! СРБИЈА СВЕ БЛИЖА ЦРВЕНОЈ ЗОНИ! Нови сојеви короне би могли да постану доминантни! Ево шта следи!

СРБИЈА је све ближа црвеној линији чији прелазак би могао да доведе до експлозије ширења ковида 19, и ситуације са којом се већ суочавају многе земље у којима су нови сојеви короне постали доминантни.

У циркулацији још доминира изворни вирус, али у око 30 одсто случајева, како за “Новости” открива професор др Тања Јовановић, вирусолог, већ сад се детектује много заразнији британски сој короне, за који је утврђено да се он чак до 70 пута брже преноси него онај који је изазвао пандемију.

Професорка Јовановић каже да у брисевима тестираних није детектован јужноафрички сој короне, који је пре неколико дана потврђен у Словенији и Хрватској. То, ипак, не значи да и он није присутан код нас.

Уз опасност од масовијег оболевања коју доносе, због нових сојева короне, и вакцине могу бити мање ефикасне, што отежава борбу против пандемије, нарочито с обзиром на то да су се проширили.

Амерички епидемиолог Марија ван Керкхове, технички вођа ковид 19 програма Светске здравствене организације (СЗО) за хитне случајеве, рекла је у уторак да се заразнија варијанта ковида 19, која је први пут примећена у Британији, проширила на 82 земље, док је јужноафричка варијанта распрострањена у 40 земаља. Бразилски сој је пронађен у девет земаља.

Код нас секвенцирање вируса корона и детекцију нових сојева ради лабораторија при Медицинском факултету Универзитета у Београду, у којој је у узорку пацијенткиње која је 31. децембра из Енглеске допутовала у Србији први пут и потврђен британски сој короне.

– Последњих недеља све чешће изолујемо британску варијанту вируса – каже проф. Јовановић. – Она још није доминантна, али већ смо стигли до тога да у 30 одсто узорака налазимо овај сој короне. Трагамо и за јужноафричком варијантом, али је до сада нисмо регистровали.

Иако можда нису смртоносније, нове варијанте вируса се брзо шире, заражавају више људи и додатно притискају већ преоптерећене здравствене системе. Бојазан нарочито расте од јужноафричког соја. Стручњаци кажу да он представља већу претњу за човечанство него високозаразни Б117 сој, који се појавио у Великој Британији и већ постао доминантан у многим земљама. Ту тврдњу темеље на чињеници да је само неколико дана након открића укупан број случајева инфекције новом мутацијом у Јужној Африци премашио милион, а овом соју су посебно подложни млади.

Сој откривен у Јужној Африци и означен као Е484К, већ има и нове варијанте регистроване у Бразилу и Јапану. Засад се не зна колико ће постојеће вакцине бити ефикасне против овог и других нових сојева короне. “Астра Зенека”, чије се цепиво примењује и у Србији, већ је саопштила да њихова вакцина пружа само ограничену заштиту против јужноафричког соја.

ДОДАТНИ ЗАМАХ ПАНДЕМИЈИ

НОВИ сојеви вируса корона дају замах пандемији, па су и после годину дана борбе са њом многе земље још у “локдауну”, без наговештаја попуштања мера управо због страха од мутација. У Аустрији је британски сој доминантан са уделом од 57 одсто у укупном броју новозаражених, док је на истоку земље још распрострањенији и открива се у чак 80 одсто узорака. У Хрватској, која је од 1. марта отворила терасе хотела и ресторана и има три потврђена соја короне, 20 одсто узорака позитивно је на британску варијанту.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс