Србија

Сјајне вести! ДОБИЈАМО 60 ЕВРА, АЛИ ТО НИЈЕ СВЕ! Стижу додатне паре, ево о чему је реч!

„Брзо ћемо изаћи са предлогом, већ увелико радимо на томе са Националном службом за запошљавање“, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Поред 60 евра, колико ће од државе добити сви пунолетни грађани који се пријаве, незапослени у Србији могу рачунати и на додатну помоћ. Извесно је да би више стотина хиљада људи, у оквиру најновијјег пакета мера, могло добити подршку која ће бити значајнија него што то следује осталима. Оно што је тренутно неизвесно је да ли ће то бити баш сви људи који су пријављени на биро.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према најновјијм званичним подацима и Анкети радне снаге, у Србији је незапослено 321.000 људи. Многи од њих на бироу су годинама, неки чак и деценијама, и њихов једини разлог да буду ту јесте здравствено осигурање. Они никада нису нити тражили, нити прихватали посао који им је нуђен на бироу.

С друге стране, на бироу је и много људи који су остали без посла (само током корона године без посла их је остало око 50.000). И коначно, на списку Националне службе за запошљавање је још више грађана којима биро служи као место које ће их довести до послодавца.

И управо оваква шаролика слика „српске незапослености“ тренутно је, како сазнајемо, предмет озбиљних анализа ресорних институција и министарства који раде на налажењу модалитета помоћи за незапослене.

„Брзо ћемо изаћи са предлогом, већ увелико радимо на томе са Националном службом за запошљавање“, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Мали је додао и да држава жели да помогне и онима који су, „нажалост, изгубили посао током пандемије корона вируса“. Ова његова реченица не значи и, како сазнајемо, да ће додатну новчану помоћ добити само они.

„Списак ће сигурно бити шири“, каже наш добро обавештен извор.

У Србији је током короне без посла остало око 50.000 људи, стопа незапослености сада је надомак 10 одсто, а укупно је запослено 2,9 милиона људи.

Сви незапослени, иначе, добиће као и остали грађани по 60 евра од државе. Пријава за ову новчану помоћ државе креће 28. априла. Првих 30 евра стиже у првој недељи маја, а других 30 евра у новембру.

Ко напуни 18 година између маја и новембра – не може да се пријави. Пензионери не треба да се пријављују. Они ће по 30 евра добити у мају и у новембру, а у септембру и додатних 50 евра.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Блиц