Регион

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Познат датум када ћемо моћи да пређемо границу са Грчком!

Фото: јутјуб

Министар туризма Грчке најавио је отварање граница за људе који су вакцинисани, прележали ковид-19 или имају негативан ПЦР тест у уторак

Од 15. маја треба очекивати да се Грчка отвори за туристе, ако не дође до непредвиђених околности, изјавио је Александар Сеничић, председник Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YUTA).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коментаришући најаву министра туризма Грчке да ће та земља примати туристе овог лета, он је казао да је то добра вест.

– Услови су потврда о вакцинацији за оне који су се вакцинисали, алтернатива ће бити ПЦР тест, а много се прича и о тесту на антитела који показује да ли сте прележали вирус – рекао је Сеничић.

Међутим, додаје да у оваквој ситуацији не смемо да будемо 100 посто сигурни јер видимо да епидемија не јењава.

– Уколико дође до непредвиђених околности, уколико се епидемија разбукта, током лета сигурно неће све бити овако како је министар најавио – упозорио је он.

Министар туризма Грчке најавио је отварање граница за људе који су вакцинисани, прележали ковид-19 или имају негативан ПЦР тест у уторак, на отварању берлинског сајма туризма, који се одржава онлајн.

Иако званична одлука о томе још није донета, Сеничић верује да министрова изјава „има одређену снагу“ и да ће Влада Грчке спровести оно што је најављено.

Очекује и да Србија, у складу са разговорима које су обавили министри две земље, „до краја марта направи споразум“ како би се знали услови по којима ће држављани Србије и Грчке путовати.

Пасош вакцинације „неће бити основни услов за путовања“

На питање да ли људи у Србији ове године купују аранжмане, Сеничић одговара одречно, мада „постоји велики број људи који се распитују“.

– Ми имамо искуство из прошле године када се десило све ово и велики број људи остао без могућности да користи уплаћене аранжмане – рекао је он.

Додаје да око 300.000 људи није искористило заменска путовања које су поделиле туристичке агенције.

Говорећи о могућности увођења „пасоша вакцинације“, што траже поједине државе, Сеничић наводи да „то неће бити основни услов за путовања“.

– Алтернатива мора да постоји, биће то сигурно ПЦР тест, а ја верујем да ће врло брзо и серолошки тест бити препознат – казао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Н1/ Srbijadanas.com