Србија

СЛУЖБЕНА БЕЛЕШКА СВЕ РАЗОТКРИЛА: Браћа Вучић упали на прислушкивање, ово се десило

Службена белешка коју је на основу сведочења полицијског службеника сачинила Радна група МУП-а која је формирана поводом прислушкивања председника Србије, показује да су Александар Вучић и његов брат Андреј Вучић, прислушкивани због контаката које су имали са лидером Српске деснице Мишом Вацићем који је био на мерама због екстремизма. Из документа се види да је Вацић био предмет оперативних праћења током 2018. и 2019. године под кодним именима “Коса” и “Витез”.

Полицијски службеник који је био задужен за праћење Мише Вацића изнео је детаље о прислушкивању овог екстремног десничара и томе како су се у прислушкивним разговорима нашли председник Србије и његов брат Андреј Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Налог за прислушкивање издала је Служба за борбу против тероризма и екстремизма МУП-а Србије. У извештају се наводи да је Вацић био у оперативној обради под кодним именом “Коса” 2018. по налогу тадашњег в.д. начелника Одељења Драгана Златановића.

Годину дана касније, налог за прислушкивање и то усмени, према сведочењу полицијског службеника, дао је начелник Одељења Ненад Богосављевић. Вацић је тада праћен у операцији под називом “Витез”.

Током испитивања које је трајало више од два сата, полицијском службенику је између осталог постављено питање „да ли су се током поступања у оперативној обради заведеној под радним називом „Витез“, као саговорници појављивали корисници заштићених бројева, конкретно председник Републике Србије и чланови његове уже породице“.

– Могу да кажем да су се као саговорници појавјивали председник Србије и његов брат Андреј Вучић – навео је полицијски службеник.

Он је даље детаљно описао како је контакт изгледао, пише Нова.рс.

Вацић слао СМС поруке председнику Србије и његовом брату

– Миша Вацић је често слао СМС поруке према председнику Србије на које је ретко добијао одговор, а да је колико је мени познато остварио један до два неформална разговора, а додао бих да сам ја схватио да је саговорник председник Србије тек када сам чуо и препознао његов глас – рекао је полицијски службеник.

Он је додао и да је колико се сећа, неко од колега пре њега дошао до сазнања да је председник Србије један од саговорника Мише Вацића.

– Што се тиче комуникација са Андрејем Вучићем, ту су комуникације биле чешће и такође неформалног типа. Колико се сећам као саговорник Мише Вацића једне прилике се јавио и тадашњи министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, али нисам ја прислушкивао тај разговор већ неко од колега, а не могу да се сетим ко – навео је службеник.

Он у својој изјави каже да су, сваки пут када су се у разговорима појављивале поменуте штићене личности, о томе моментално обавештавани његов шеф одсека Зоран Михајловић, начелник Одељења Ненад Богосављевић, те да је сигуран да су они о томе, како је навео, обавештавали начелника Службе Дарка Цвијановића.

Сугерисао да Вацић није од безбедносног интереса за службу

– Под пуном материјалном и кривичном одговорношћу бих изјавио, када сам схватио да је лице блиско са председником Србије и његовом породицом, у више наврата сам својим непосредним старешинама сугерисао да лице Миша Вацић није од безбедносног интереса за службу, да се над њим прекине експлоатација мера тајног надзора комуникације, али сам увек добијао одговор да мора да се настави рад према именованом лицу, те да је то став начелника Службе Дарка Цвијановића – изјавио је полицијски службеник.

Објаснио је да су током трајања оперативне обраде „Витез“, у складу са законом прављени месечни извештаји који су достављани надлежном суду, а када је мера истекла да је направљен завршни извештај који је достављен надлежном суду и тужиоцу.

Како се из службене белешке може видети, полицијски службеник је био спреман да се подвргне полиграфском испитивању а да је његово „сведочење“ трајало пуна два сата и петнаест минута.

Овај извештај су потписала овлашћена службена лица Радош Мијатовић и Зоран Вуковић.

Извор: Директно.рс