Србија

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ: „Страх Београда од ‘велике Албаније’ је реалан“

Представница бошњачке заједнице на Косову Дуда Баље каже да ће се међусобно признање Београда и Приштине десити пре или касније, преноси Ал Џазира.

Дуда Баље ће одлуком Централне изборне комисије имати четврти посланички мандат у Скупштини Косова

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Друга опција, реално, не постоји. С председником Србије АлександромВучићем или без њега, Косово је самостална држава и то је процес који више нико не може вратити“, сматра она.

Баље је истакла да досадашњи покушаји преговора Србије и Косова нису били успешни.

„Курти има посебан став о том питању. Сматра да није приоритетно за Косово да се с преговорима настави одмах. Видећемо у периоду који долази развој ситуације, планове и притиске Европе и Америке“, навела је она.

На питање, како тумачи све гласније изјаве из Србије о опасности од формирања „велике Албаније“, Баље је рекла да постоји реалан страх.

„То је реалан страх. То је идеја која егзистира већ више година. Дефинисана је као радикална, али сада с Куртијем све више оживљава“, указала је она.

Говорећи о формирању Заједнице српских општина, Баље је указала да се то питање на Косову третира као формирање државе у држави.

„Српски представници желе већу самосталност и повезаност заједнице тих општина с Београдом. Са друге стране, власт на Косову није спремна да им да ништа више права у поређењу с осталим општинама“, рекла је Баље.

Упитана да прокоментаришше да ли је можда пример Републике Српске разлог због ког Косово не жели ЗСО, Баље је рекла да је РС лош пример који се на Косову често помиње у негативном контексту.

Баље је рекла и да за лидера Самоопредељења Аљбина Куртија могућност територијалне размене са Србијом није опција.

 

 

 

 

 

 

Извор: Косово Онлине