Свет

Шокантно! НЕВАКЦИНИСАНИ НЕЋЕ МОЋИ ДА УЂУ У АВИОН? Директор авиокомпаније најављује нове услове путовања!

Директор аустралијског авиопревозника „Qantas“ у разговору за ББЦ каже да ће владе инсистирати да путници на међународним летовима буду вакцинисани против корона вируса јер управо цепива сматра кључним фактором у опоравку посрнуле превозничке индустрије која је услед локдауна забележила пад путничког промета од 75,6 одсто

Алан Џојс тврди да владе многих држава интензивно спомињу вакцинацију као „услов за улазак“, али притом додаје да чак и када то не би био случај, он сматра да би авиоиндустрија тај захтев требало да уведе као стандард. „Qantas“ је још пре развоја вакцине најављивао да у своје авионе неће примати невакцинисане особе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наша је дужност да бринемо о путницима и запосленима. Сви у авионима морају бити сигурни – тумачи Џојс.

Он вјерује да би то било довољно оправдање за промену услова под којима се авиокарте могу резервирати. Сматра да би путници радо прихватили такву нову политику.

– Већина наших муштерија сматра то сјајном идејом: 90 одсто људи које смо анкетирали мисли да би вакцинисање за међународна путовања требало бити обавеза – каже Џојс.

За разлику од његовог мишљења, постоје и они који се таквим идејама противе. Међу њима је и Светска здравствена организација (WHO) чији директор дигиталних здравствених услуга и иновација Бернардо Мариано за ББЦ каже да се WHO не слаже с идејом увођења вакцинације као услова за путовање.

– Без обзира на то што би неки у приватном сектору желели овакав услов, потребан је јединствен приступ свих влада како би било каква промена била функционална – упозорио је Мариано.

Аустралија је затворила своје границе за готово све стране држављане, у одређеним периодима је чак и њеним властитим држављанима било тешко да се врате у своју земљу.

Џојс, по струци физичар и математичар, сматра да ће вирус наставити да циркулише и након што државе једног дана поновно отворе своје границе.

– За већину у Аустралији ће ова чињеница бити тешко прихватљива. Морамо уверити људе да је неодпходно да се ризици од заразе сведу на минимум – тумачи Џојс, чија је компанија у другој половини 2020. године због обуставе путовања изгубила 800 милиона америчких долара, док је годину раније у истом периоду остварила добит од 596 милиона долара. Такође, Qantas је од почетка пандемије отпустио око 8.500 људи од укупно 29.000 запослених пре короне. Истовремено, неколико хиљада оних који су задржали радни однос су стављени „на чекање“, док им месечна примања покрива аустралијска влада.

У сличним проблемима нашле су се и друге авиокомпаније које су биле присиљене да смање капацитете и сместе већи број својих авиона у хангаре док се ситуација са корона вирусом не смири.

 

 

 

 

 

 

Извор: јутарњи.хр / Информер