Србија

ШОКАНТНО! У Прокупљу пронађено гробље НОВОРОЂЕНЧАДИ!

Чланови Удружења „За истину и правду о бебама“ предлажу да се истраже све чињенице у вези са постојањем ова два илегална масовна гробља

У кругу Опште болнице у Прокупљу и поред њега, у тзв. Боровњаку, налази се необележено гробље беба које су умрле на рођењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је наведено у решењу које је Више јавно тужилаштво у овом граду донело у случају Слађане и Бранка Станковића из Житорађе. Брачни пар је поднео кривичну пријаву због сумње да им је беба нестала из породилишта 1981. године и то су поткрепили противречностима које стоје у обдукционом налазу и медицинској документацији – од датума и узрока смрти, до дужине бебе, пишу Новости.

Тужилаштво, пошто је саслушало сведоке, одбило је њихову пријаву, али у образложењу констатује да посмртни остаци деце “у критичном периоду нису сахрањивани на градском гробљу, већ на плацу Опште болнице”. Наводи се и да су остаци обдуковане деце сахрањивани на парцели поред, на тзв. болничком Боровњаку.

Будући да Скупштина општине Прокупље никада није донела одлуку о оснивању гробља на плацу болнице, нити у Боровњаку, према Закону о гробљима, ове гробнице третирају се као нелегалне. Због тога су чланови Комисије за прикупљање чињеница о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта и чланови Удружења “За истину и правду о бебама“, Радиша Павловић и Миланка Момчиловић, поднели кривичне пријаве. Они су са брачним паром Станковић и још неким родитељима обишли Општу болницу у Прокупљу, али их нико није примио.

На снимку који су начинили не постоји ниједно место на ком су обележене било какве гробнице, али постоје затравњени делови и у оквиру круга болнице и покрај њега.

– Предлажемо да се истраже све чињенице у вези са постојањем ова два илегална гробља, односно масовних гробница, које помиње Више тужилаштво, да се ексхумирају и идентификују посмртни остаци беба и да се сахране у складу са Законом, као и да се против одговорних покрене истрага – наводи се у поднетој кривичној пријави.

У БОЛНИЦИ МУК

Надлежни у Општој болници у Прокупљу нису могли у понедељак да кажу ништа о овим гробљима. Кривична пријава поднета је Вишем јавном тужилаштву у Прокупљу и Апелационом у Нишу.

Извор: Новости