Русија Свет

Спрема се хаос! КИЈЕВ ДОВЛАЧИ ВОЈСКУ НА ГРАНИЦЕ ДОНБАСА, ПРИМЕЋЕНИ ВОЗОВИ ПУНИ ТЕНКОВА И ОПРЕМЕ! Чека се Путинов одговор!

ОРУЖАНЕ снаге Украјине се убрзано спремају за напад на Донбас. Офанзива може почети на пролеће или лето, рекао је у интервјуу за Риа ФАН познати руски војни стручњак и капетан прве класе у резерви Василиј Дандикин.

Подсећамо, пре неколико дана је украјински дезертер открио припадницима армије Доњецке Народне Републике да се Кијев спрема за офанзиву на Донбас, и прецизирао је да ће украјинска војска највероватније покушати пробој у рејону Докучајевска и Јеленовке.

Дандикин је коментарисао тај случај, рекавши да су планови Кијева за фебруарску офанзиву осујећени пре свега зато што су информације о припремама јавно објављене. Али Кијев није напустио своје амбиције да „одсече“ ДНР од Лугањске Народне Републике и избије на границу са Русијом.

– Што се тиче информација да је офанзива требала да почне 15. фебруара, говорио сам и о томе. Највероватније је управо чињеница да су ти планови обелодањени утицала на оружане снаге Украјине да откажу напад. Али и даље стоји чињеница да се кијевски политичари нерадо придржавају споразума из Минска, што упућује на то да планирају кратак, победнички рат у Донбасу. Њихов главни задатак је да пресеку ДНР од ЛПР, и да изађу на границу са Русијом. У последње време гађају Донбас таквим интензитетом да је команда ДНР издала наређење о узвраћању ватре. Људи умиру свакодневно, а војска Украјине ноћу довлачи појачања – рекао је Дендикин.

Поред тога, стручњак је оценио и борбену готовост украјинске војске за рат у Донбасу. Према његовим речима, становнике народних република чека „паклено пролеће“.

– Због блатњавих путева ће највероватније одложити почетак војних операција за мај. По том питању Кијев ужива апсолутну подршку САД и Велике Британије. Украјинци желе да ратом реше своје унутрашње проблеме, пре свега тешку економску ситуацију и чињеницу да партија Зеленског губи популарност. Желео бих да подсетим да је он недавно забранио водеће опозиционе ТВ канале. Чисти се информационо поље, зато што раз није популаран међу Украјинцима. Али њихова војска се неће лагано ушетати у Донбас. Тамо живе снажни и јаки људи, који немају где да се повуку. У исто време Украјинци хоће да се освете за понижавајуће поразе код Дебаљцева и Иловајска – рекао је Дендикин.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс