Србија

СРБИ, ЈЕЛ ПРИСТАЈЕТЕ НА ОВО? Ако сте заборавили, овако је изгледао живот током ванредног стања и полицијског часа

Србији прети потпуно закључавање с обзиром на раст броја заражених, чињеницу да је Београд поново постао жариште, а Кризни штаб за борбу против корона вируса заседа учестало.

Управо зато медицински део Кризног штаба затражио је данас на седници да се уведе потпуно закључавање, бар на седам до 10 дана, а коначна одлука биће донета кроз неколико дана, открио је покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Бележи се повећање броја заражених и оно што је медицински део штаба предложио данас је да се максимално спречи могућност свих контаката, једино кроз вид ванредног стања, односно полицијског часа. То виде као могућност за решење ситуације у којој се налазимо“, рекао је Гојковић.

Ношење маски и држање неопходне дистанце – у реду, раније затварање кафића, фудбалске утакмице без публике и неодлазак на одмор – ајде некако ћемо да прегурамо, али само немојте поново да нам уводите полицијски час и ванредно стање!

Овако би изгледало размишљање просечног грађанина Србије који је, баш као и становници целе планете, већ уморан од корона вируса и рестрикција које се месецима уназад намећу у циљу сузбијања ове болести.

А за оне који су можда заборавили како је изгледао живот током ванредног стања и полицијског часа, није наодмет кратко подсећање. Током првог налета короне, од 18. марта па све до 6. маја прошле године, становници Србије су у својеврсном карантину током трајања полицијског часа провели 638 сати или више од 26,5 дана!

Полицијски час је први пут уведен 18. марта и првобитно у скраћеном периоду, од 20.00 до 5.00 ујутро наредног дана. Међутим, у оваквом облику је важио само четири дана, пошто је већ од 22. марта продужен на период од 17.00 до 5.00, због чега су и све продавнице, апотеке и пекаре морале да мењају радно време.

Почетком априла било је озбиљних најава да би полицијски час могао да траје и 24 сата дневно, што се срећом никада није догодило. Ипак, власти су одлучиле да окупљања грађана пре свега по излетиштима ограниче дугим полицијским часовима током викенда.

Први такав је трајао 60 сати, од 10. априла увече до 13. априла у раним јутарњим сатима, да бисмо најдужи, али и најконтроверзнији, имали за Ускрс, у периоду од 17. до 21. априла и он је трајао чак 84 сата!

Одмах по његовом завршетку донета је одлука да убудуће полицијски час, током којег важи забрана изласка грађана на улице (са изузетком оних који имају дозволе) буде мало скраћен, па је почињао сваког дана од 18.00 часова.

Трећи „викенд под катанцем“ имали смо од 24. до 27. априла и он је трајао 59 сати, док је за првомајске празнике забрана изласка важила од 30. априла до 2. маја, односно „само“ 35 сати.

Било – не поновило се.

Заражено скоро 3.500 људи

У Србији је у протекла 24 часа од последица вируса корона умрло још 16 особа, а позитивно је 3.469, објавило је Министарство здравља.

Тренутно је хоспитализовано 3.977 пацијената, а на респирторима су 164.

У посљедња 24 часа тестирно је 13.286 особа, а укупно 2.953.793.

До сада је укупно умрло 4.459 особа, а вирус је регистрован код њих 462.728.

Извор: Блиц