Србија

СРБИ У НЕВЕРИЦИ! Доктор Лалић објаснио зашто и даље имамо висок број заражених

У СРБИЈИ је од последица ковида за 24 сата преминуло 20 људи, а заражене су 3.042 особе. Стручњаци и даље ситуацију сматрају алармантном – у болницама је све мање кревета, па би током ове недеље и следећег викенда контакте требало свести на минимум.

Вакцинација у Србији је одганизована одлично и имунизација се одвија без проблема, међутим, наишао је психолошки период у којем људи мисле да су се решили вируса корона, те уводе сопствена правила понашања, каже за ТВ Пинк проф. др Небојша Лалић, декан Медицинскг факултета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ковид се усложњава, настају нови сојеви који се брже преносе итд, па се налазимо у ситуацији да ефекат вакцинације може да буде компромитован због журки, контаката, некада и због мањих окупљања – каже Лалић.

Британски сој вируса корона се, каже, брже шири и да се чини да је смртност код овог соја већа. Ипак, оцењује да вакцинација покрива барем оне сојеве који су регистровани код нас и да ће неко време бити врло ефикасна.

Трећина преминулих од вируса корона, према светским статистикама, били су дијабетичари, а др Лалић објашњава да “дијабетес у себи носи, али у малом обиму, исти онај процес који се налази у ковиду и који је врло изражен.”

– Када се те две ствари преклопе, онда је то врло проблематично и дијабетес помаже развоју ковида – каже др Лалић за “Ново јутро”.

Свима који имају страх од вакцинације поручује да вакцинација није једноставна терапија и са њоме није могуће 100 одсто предвидети исход. Ипак, могуће је предвидети са врло високим процентом да ће све бити у реду.

– Чак и они који се никада нису вакцинисали у највећем броју случајева добро реагују на дозу – каже Лалић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Пинк