Србија

Србија на ногама! МУП НАЈАВИО ШОКАНТНА САЗНАЊА О МАФИЈИ: Открићемо имена јавних личности на вези са Беливуком!

На вези са ухапшеним вођом криминалног клана Вељком Беливуком званим Веља Невоља били су политичари из власти и опозиције који су му омогућавали да ради то што је радио и чували му леђа, каже Светозар Света Вујачић, саветник министра унутрашњих послова Александра Вулина.

На вези са ухапшеним вођом криминалног клана Вељком Беливуком званим Веља Невоља били су политичари из власти и опозиције који су му омогућавали да ради то што је радио и чували му леђа, каже Светозар Света Вујачић, саветник министра унутрашњих послова Александра Вулина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Беливукова криминална група имала је своје људе у тужилаштву, суду и у државним органима и међу политичарима, од којих су неки били на високим положајима у држави. Он без те подршке не би могао да ради то што је радио – рекао је за Српски телеграф саветник Александра Вулина. Он за сада, ипак, није могао да открије идентитет никога са листе познатих јер се, како каже, води истрага о њиховим контактима и прикупљају подаци како би се кривци позвали на одговорност.

Поверљиви документи

– Ти документи се воде као строго поверљиви и у овој фази би именовање било којег Беливуковог пријатеља штетило истражном поступку – истиче Вујачић.

О пуцању ланца царинске мафије Вујачић каже да је списак много већи него што се мисли, а да су и ови криминалци свакако уживали поверење моћника из свих сфера јавног живота.

– Нису то само четири особе која се помињу у медијима, него је то „много, много већа дружина“. Мислим да ће то бити једна од жешћих мафија које смо открили, а без добре залеђине корумпираних моћника, они би одмах пали у руке правде – истакао је Вујачић.

До сада је обелодањено да је, осим некадашње државне секретарке Министарства унутрашњих послова Дијане Хркаловић, која се терети да је наложила и организовала прислушкивање председника Србије, са Беливуком био умрежен и Горан Папић, бивши заменик начелника СБПОК, а истражује се и бивши начелник једног одељења у СБПОК Предраг Лајић са још једним сарадником из полиције. И председник Фудбалског савеза Славиша Кокеза је под лупом полиције. Због сумње да су били блиски са Беливуком, пред истражним органима саслушани су и бивши потпредседник ФК Партизан Владимир Вулетић и још двојица челника Фудбалског клуба Партизан Милорад Вучелић и Милош Вазура.

Звицер под лупом

Српска полиција паралелно ради на истраживању Беливукових веза са шефовима „кавачког клана“. Црногорски медији пренели су да је МУП Србије повео истрагу против вође „кавчана“ Радоја Звицера. Он се доводи у везу с најмање три убиства у Србији која је починио Беливук. Незванично се наводи да је реч о ликвидацијама Милана Љепоје, бившег шефа „Пинк Пантера“, који је, наводно, наручио његову егзекуцију прошле године у Кијеву, потом са убиствима Здравка Радојевића и Горана Величковића Гоксија. Истовремено се испитује да ли је и у којој мери Звицер умешан у бројна убиства и нестанке „шкаљараца“ из друге половине прошле године. Српски истражни органи, засад, нису затражили изручење Звицера Србији.

КАВАЧКИ КЛАН“ РЕГРУТУЈЕ НОВЕ „ВОЈНИКЕ“

Према оперативним сазнањима српске полиције, Радоје Звицер је учествовао и у регрутовању нових чланова криминалне групе која се последњих година активно обрачунава пиштољима са супротстављеним „шкаљарским кланом“, пишу црногорски медији. Због страдања регрута у мафијашким обрачунима, Звицер је склопио дил са Беливуком и за кратко време су се спријатељили. Отуда и Беливук на слави Свети Јован код Звицера у Котору.

– Смрт се сеје на обе стране, углавном на београдским улицама. Звицер је вршио разна кривична дела, почевши од међународног шверца кокаина до наручивања и финансирања десетина убистава у Црној Гори и региону, али званично није оптуживан за њих јер није било доказа. Сада је откривено да је био, такорећи, шеф Вељи Невољи и малтене је на столу захтев за његово изручење Србији – открива извор Српског телеграфа.

Певачи им певали на увце

Доказано је да не постоји организована криминална група која није имала везе у власти, а Беливукова дружина је била добро разграната.

– Основано се сумња да је Беливук имао озбиљне помагаче у многим полицијским јединицама, нарочито у СБПОК и међу бившим високим функционерима, који су на врхунцу славе умели и те како да се бахате. Од места где су излазили преко бахаћења и луксузирања до возикања прескупих лимузина. Беливукова екипа се уз њих осећала заштићено и моћно. Чекали су их најбољи сепареи и певачи су певали за њихов грош пред препуним клубом – испричао је упућени извор Српског телеграфа из безбедносних структура.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс