Свет

СТИГЛО ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Ово се неће завршити још много година ако не будемо ово урадили!

Пандемија се неће завршити још много година ако најбогатије државе не поделе своје количине вакцина са остатком света,кажу сви здравствени стручњаци.

По подацима Уједињених нација, до средине фебруара ове године вакцину је примило 191 милион становника света, али – више од три четвртине отпада на становнике само 10 земаља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Насупрот томе, у истоме раздобљу, у око 130 држава света у којима свеукупно живе око две и по милијарде људи није вакцинисан нико – ни једна једина особа, пише портал „Science Alert“.

Стручњак за јавно здравство и професор на Универзитету Дјук Гавин Јејми још је један у низу забринутих научника и медицинских радника који позивају богате државе да престану да гомилају вакцине против ковида 19 само за своје грађане.

У недавном коментару објављеном у престижном часопису „Nature“, Јејми је употребио пример теорије игара да би појаснио због чега је „национализам вакциина“ на крају себичан и самопоражавајући.

Јејми сматра да би се пандемија, наставе ли најбогатије земље света гомилати вакцине, могла отегнути на још седам година.

„У глобалном здравству постоји мантра по којој избијање пандемије било где у свету може резултирати њеним избијањем широм света. Због тога нам је свима у интересу да, као међународна заједница, почнемо делити дозе свима јер ћемо само тако обезбедити глобалне резерве вакцине“, рекао је Јејми за Nature.

Постоје разни начини којима се може обезбедити једнак приступ вакцинама против ковида 19 свима у свету и притом улагати и остварити профит. Како наводи, склапање споразума између произвођача и богатих држава могло би допринети ширењу глобалне дистрибуције и омогућити производњу вакцина на другим местима у свету.

„Као нације, ми смо попут бродова у океану. Наиме, заједно се уздижемо и падамо“, каже Јејми.

Ковакс програм

Нови програм глобалног приступа ковид 19 вакцинама Ковакс сматра добрим примером, који нас све може одржати на површини у временима без преседана.

Ковакс програм Светске здравствене организације главни је план за вакцинисање људи у сиромашним и земљама са средњим приходима широм света. Циљ му је да се до краја 2021. испоручи најмање две милијарде доза како би се покрило 20 посто најугроженијих у 91 земљи света, углавном у Африци, Азији и Латинској Америци.

Досад се Коваксу придружило око 190 држава, но на крају су бројне богате државе вакцине купиле директно од добављача, што значи да је 16 посто светске популације купило више од половине свих доступних доза.

Споразум између министарства здравства и социјалних услуга Сједињених Држава (HHS) и „Фајзер/Бионтека“, замишљен је у корист САД и Фајзера, „али никога другог“, упозорио је амерички научник.

Приступ „прво мени“

Овакав приступ, који Јејми и његови колеге називају „прво мени“, главна је претња постизању колективног имунитета на глобалном ниову. На тај се начин многи људи у старту осуђују на смрт и болест, једноставно због места где су рођени, а истовремено се вирусу пружа прилика да мутира до те мере да више неће реаговати на доступне кацине.

„Нема начина којим би се богатије земље могле спречити да се овако понашању, али Ковакс би могао утиецати на начин на који се склапају послови, тако да од њих користи имају и сиромашније државе и да престане грабеж“, сматрају Јејми и његове колеге који су своје ставове објавили у часопису „BMJ Global Health“.

Британски научник сматра да би богатије државе требало да што пре поделе вакцине са сиромашнијим.

На сваких девет доза које дају својим грађанима, предлаже уступање једне дозе Коваксу. Признаје да то без сумње није најбоља солуција, нали сматра да је такав потез добар „у склопу онога што је тренутно могуће урадити“ те би могао зауставити појаву будућих варијанти коронавируса и ширење пандемије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92