Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Професор Кочовић: Ако наредних дана имамо изнад 4.600 новооболелих, бићемо у црној зони! Ево шта нас чека!

Он додаје и да “када је спорији раст, онда је и пад спор, а ми смо на самој граници зона”

Србија је према подацима Европског центара за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ) у тамно сивој зони са 500 до 1.000 новозаражених корона вирусом на 100.000 становника у периоду од 14 дана. Једина лошија зона од ове јесте црна зона, где је број новозаражених већи од 1.000 у периоду од две недеље, а на 100.000 становника.

Колико смо близу црној зони?

– Споро расте број заражених и споро ће да пада. Ако данас будемо испод 4.600 заражених онда постоји индиција да ћемо да будемо на ивици црне зоне, можда нећемо да уђемо и имамо шансе да се извучемо. Ако у наредних пар дана буде више од 4.600 у просеку онда ћемо бити у црној зони, тачније мало изнад 1.000 новозаражених на 100.000 становника у периоду од 14 дана – објашњава за Курир проф. Петар Кочовић.

Професор информационих технологија Петар Кочовић који са својим тимом уз помоћ математичких модела и формула прати кретање пандемије короне у целом свету, истиче да и ако уђемо у црну зону то ћа максимално трајати 12 дана.

Он додаје и да “када је спорији раст, онда је и пад спор, а ми смо на самој граници зона.”

– Ми смо већ два дана у паду, али да сачекамо још данас и сутра, јер је викенд. Ако се тренд настави онда смо у тренду пада – рекао је професор.

Празници и нови раст?

Наши држављани који живе у иностранству се традиционално за време празника враћају својим домовима, а оно што све забрињава јесте да ли ће то оставити последице и на број новозаражених.

– Евидентно је толико кршење мера да празници неће имати посебан утицај на број заражених. Мере се не поштују свакако, па је питање колико ће заразе да донесу празници. Ми смо јако заражени, те ће и утицај празника због тога бити мањи – истиче професор Кочовић.

Додаје и да епидемија букти у целој Европи, а да је пад приметан у Русији, Чешкој, Португалији, Албанији, Северној Ирској као и Словачкој, док у свим осталим земљама број новозаражених расте на дневном нивоу.

Подсетимо, у Србији је јуче на корона вирус тестирано 14.395 грађана од којих је 4.497 новозаражених.

Преминуло је 37 пацијената, а на респираторима у болницама широм Србије тренутно се налазе 254 оболела.

 

 

 

 

 

 

Извор: Телеграф.рс