Србија

СТИЖЕ НОВА ПОМОЋ: Почетком априла за сваког радника 48.000 динара, а држава разматра додатну подршку

Премијерка Ана Брнабић најавила је да се у влади већ разговара о новој подршци привреди и додатној помоћи свима који трпе ново затварање.

Исплата три половине „минималца“ из трећег пакета мера подршке привреди требало би да крене почетком априла и да се настави у мају и јуну. Пријављивање фирми траје од краја марта, али пре него што је и кренула реализација овог круга помоћи, држава је најавила да разматра могућност и додатне подршке. Разлог је ново затварање, а судећи према досадашњој пракси на располагању би била три модела помоћи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лоша епидемиолошка ситуација у земљи донела је додатне бриге привредницима. Проглашен је нови „локдаун“. Тржни центри, ресторани, кафићи и многе мале продавнице и услужне делатности су затворене. То ће многима додатно оборити промет и приходе, а с друге стране отежати плаћање обавеза, чак у питање довести и егзистенцију.

Слободан Ђиновић из Уније послодаваца Србије каже да је у оваквим новим околностима упумпавање ликвидности једино решење за привреду.

– Фирме још нису платиле старе пореске обавезе, а стижу им и нове. До новца у банкама притом јако тешко долазе, посебно уколико су из угрожених и погођених сектора. И на све то сад имамо ново закључавање које значи додатни удар кроз пад промета и производње – рекао је Ђиновић.

Четири могуће опције

Имајући у виду како су изгледали досадашњи пакети помоћи, постоји неколико опција за нову подршку државе привреди. На првом месту била би директна новчана помоћ кроз помоћ у исплати плата (нови минималци), на другом нови мораторијум на кредите и на крају одлагање плаћања пореза и додатни повољни кредити за фирме.

Подсетимо, држава је привреду у оквиру првог и другог економског пакета помоћи, прошле године, подржала са укупно три месечна минималца и два пута по 60 одсто износа минималне зараде. Први је на рачуне компанија уплатила почетком маја, други у јуну, а трећи у јулу. Велика предузећа добила су три пута по 15.000 динара за сваког радника, а сви остали по 30.000, односно по цео минималац.

У оквиру другог пакета мера, радницима је у августу и септембру исплаћено по 60 одсто минималне зараде, односно укупно по 36.000 динара.

Привреди је, као и грађанима, у два наврата омогућен и мораторијум на отплату кредита, а кроз Развојни фонд и гарантну шему обезбеђени су и повољнији кредити за фирме.

Пријава за трећи пакет до краја марта

Пријава фирми за државну помоћ у оквиру трећег пакета мера помоћи привреди погођеној пандемијом корона вируса почела је 1. марта, а реч је о три пута по пола минималне зараде за све запослене, коју ће добити 1.505.093 радника у микро, малим, средњим и великим предузећима.

Прва уплата половине „минималца“ следи 8. априла, а затим ће у сличним терминима стизати по пола минималне зараде и у мају и јуну. Ова подршка практично „покрива“ зараде за март, април и мај, а фирме ће укупно, по сваком раднику, добити око 48.000 динара, односно три пута по око 16.000, што је половина минималне плате у Србији.

Брнабић: Разговараћемо са свима

По објави нових актуелних мера и закључавања премијерка Ана Брнабић најавила је да ће држава разговарати са свима који су угрожени и да се у влади већ разговара о новој подршци привреди и додатној помоћи свима који трпе ново затварање.

– Разговараћемо са свима онима који су у привреди угрожени овим мерама – угоститељима музичарима, фотографима – изјавила је премијерка и додала да је са председником Србије Александром Вучићем разговарала о томе како ће ове мере утицати на привреду и на младе људе.

– Имали смо са министром финансија састанак око додатне подршке свим онима који трпе због овога. Не могу ништа да обећам, осим да ћемо се трудити да им додатно помогнемо да преживе све ово и да дочекамо да масовна вакцинација почне да даје резултате и да онда некако изађемо из свега овога – истакла је Брнабић.

Извор: Блиц/srbijadanas.com