Свет

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ВИРУСОЛОГА! Ако попустите, 2022. може бити 96.000 мртвих

Лондон — Велика Британија вероватно неће постићи имунитет стада путем свог програма вакцинације, навели су вирусолози једног од најугледнијих научних часописа.

Наиме, научници часописа „Лансет“ израдили су студију о темпу вакцинације кроз временску линију од јануара 2021. до почетка 2024. године. Професор универзитета Ворвик Мет Килинг је рекао да је по британском плану вакцинације само одраслог становништва „мало вероватно“ зауставља ширење ковида 19.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ми такође сматрамо да рано и изненадно попуштање мера може врло вероватно довести до наглог ширења заразе, а уместо тога требало би мере попуштати лагано, током много месеци јер би се једино тако спречила нова катастрофа“, истакао је професор Килинг.

Часопис „Лансет“ подсећа на огроман успех досадашњег плана вакцинације у Великој Британији, наводећи да је та земља међу водећима у свету по броју вакцинисаних грађана.

Уклањање свих ограничења пре него што се све становништво које може не вакцинише вероватно би довело до даљих таласа инфекција са „значајним бројем смртних случајева“, упозорила је студија, додајуц́и да би чак и мало попуштање мера могло да изазове велика избијања жаришта.

Према анализи коју су вирусолози направили, ако се мере попусте, у јануару 2022. биће забележено 21.400 смртних случајева због коронавируса, ако вакцине нуде 85 одсто ефикасности, али би нагло порасле на 96.700 са стопом ефикасности од 60 процената.

Зато је у том истраживању предложено да се мора увести највиши нивои заштите и поред вакцинације Фајзер-Бионтековом вакцином и Астразенеком.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92