Србија

ШУТАНОВАЦ И ГОНЦИЋ ПОДРЖАВАЈУ ДА КО СЕ НЕ ВАКЦИНИШЕ ПЛАЋА ЛЕЧЕЊЕ: Невакцинисани угрожавају себе и друге

Полемику у јавности изазвао је предлог проф.др Небојше Лађевића изнесен у интервјуу за Курир да људи који неће да приме цепиво против коронавируса а онда се заразе треба да сносе трошкове хоспитализације

Изјава анестезиолога проф. др Небојше Лађевића у интервјуу датом Куриру да онај ко неће да се вакцинише треба сам да сноси трошкове лечења ако се разболи од коронавируса, уз констатацију да само један дан лечења на интензивној нези кошта најмање 1.000 евра, изазвао је полемику у јавности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већина наших саговорника подржава масовну вакцинацију и и слаже се са овим мишљењем, док, наравно, има и оних који такав став сматрају неадекватним.

Глумац Светислав Буле Гонцић подржава овакав став.

– Апсолутно подржавам вакцинацију, јер то није само због нас. Имунизацијом штитимо себе, породицу, пријатеље, а било какво ирационално схватање против вакцине није у реду. Подржавам лекаре и верујем да имају разлога да упозоре, скрену пажњу, јер је у питању јавно здравље.

С друге стране, писац и сценариста Маја Волк оштро се противи таквој идеји.

– Апсолутно сам против тога. Ја имам плаћено здравствено осигурање. То је чиста уцена. Не може нико да нас уцењује. Ја сам прележала коронавирус, имам антитела, зашто бих морала да се вакцинишем? Имају на хиљаде људи који су прележали вирус и имају антитела, зашто би се они вакцинисали? То је још један напад на нашу слободу избора. Свако има своје разлоге зашто не може или не жели да буде вакцинисан. Не постоје људи који су против вакцина, само постоје они који су против небезбедних и недовољно испитаних вакцина. Ако постоје гаранције за све, зашто не може да се гарантује за вакцине?! Нека неко потпише гаранцију и ја ћу се вакцинисати!

Мирјана Бобић Мојсиловић, књижевница и новинарка, уопште није хтела да прича на ову тему.

– На састанку сам, не желим да коментаришем то – рекла је она.

Мира Шкорић, певачица: Нека сносе одговорност и плате

– Свако има свој став и мишљење о вакцинацији. Ја сам се вакцинисала и ревакцинисала. Мени је жао људи из здравственог система који падају с ногу. Никога није брига за то. Да, мислим да, ако је неко решио да изабере да се не вакцинише, треба да сам сноси одговорност ако се разболи и да треба да плаћа своје лечење. Постоје људи који не могу да се вакцинишу, који су на терапијама…

Мирослав Илић, певач: Вапај лекара да се људи уразуме

– Мислим да је др Лађевић то рекао као неку врсту вапаја да се људи дозову памети и буду одговорнији. Сматрам да он то лично можда не мисли тако. Иако то звучи оштро, мислим да је то само из разлога што су лекари заиста на ивици снага. Ја сам се вакцинисао „Фајзеровом“ вакцином, мада бих се вакцинисао било којом да није било те тада.

Љубинка Кларић, глумица: Има и вакцинисаних који су се заразили

– Немам јасан став о томе, јер просто има оних и који су се вакцинисали, а заразили су се. Мој син је тренутно позитиван и, пошто сам ја вакцинисана, још чекам да видим шта ће бити са мном. То би било све у реду када би нам вакцинисање гарантовало потпуну заштиту од заражавања.

Милица Милша, глумица: Вакцина је највећи проналазак човечанства

– Нисам чула за изјаву др Лађевића, али ја сам свакако за вакцину и сматрам да је вакцина један од највећих проналазака човечанства. Да ли постоји ико ко жели да се врати у средњи век, у кугу и колеру, када вакцина није било?

Аммар Мешић, глумац: Свако има право на своје мишљење

– Што се тиче др Лађевића, немам потребу нити желим да коментаришем било шта. Свако има право да каже шта мисли, а и да задржи мишљење за себе, што се тиче свега, па и вакцинације. Као и што свако има право да сам одлучује о вакцинацији. Ја сам се вакцинисао „Фајзеровом“ вакцином и осећам се одлично. Ако некога мој пример наведе да се вакцинише, био бих срећан због тога.

Милан Јовановић, бивши фудбалер: Имамо ми и већих проблема

– Не желим да то коментаришем, имамо много већих проблема. Док је криминал заступљен у фудбалу, као и у срединама где нам деца одрастају, ја не желим ово да коментаришем.

Драган Шутановац, политичар: Невакцинисани угрожавају себе и друге

– Није непозната ствар да људи у свету плаћају своју здравствену заштиту. Код нас људи не плаћају лечење, али онај ко се није вакцинисао не само што ће угрозити себе и околину већ ће и грађани који су вакцинисани морати да плате лечење и тим људима, јер се лечење плаћа од грађана који плаћају порез.

Милан Живадиновић, фудбалски тренер: Нисмо спремни да послушамо

– Ми као народ немамо културу за овакве ствари, за нас је ово све ново. И баш из тог разлога што нисмо спремни да послушамо, многи плаћају цену и умиру. Апсолутно се слажем са др Небојшом Лађевићем, он је велики стручњак.

Извор: Курир.рс/ С. Марковић – А. Коцић – Ј. Младеновић