Русија

Свет у неверици! ГЛАВНИ РУСКИ БЕЗБЕДЊАК ШОКИРАО НАЦИЈУ: Ево шта ће бити највећа претња за Русију!

Фото: Јутјуб

ОБАВЕШТАЈНЕ службе и снаге безбедности су за десет година спречиле две стотине терористичких напада у Русији, изјавио је директор Федералне службе безбедности (ФСБ) и председник Националног противтерористичког комитета (НАК) Александар Бортњиков.

– За последњих 10 година спречено је око 200 терористичких напада. Очигледно се ради о хиљадама спасених живота – рекао је он у интервјуу за „Руску газету“ уочи 15. годишњице Националног противтерористичког комитета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, ако се 2010. године спречило свега 10 одсто таквих напада, онда се 2018. године спречило већ око 80 одсто, а 2020. године – 96 одсто.

Директор ФСБ-а такође је навео да је у земљи за исти тај период број почињених терористичких злочина насилне природе (попут експлозија, узимања талаца и убистава) смањио 260 пута – са 779 у 2010. години на три у 2020. години.

Бортњиков је објаснио да је обављен огроман посао у оквиру међуресорних комплексних планова које је усвојио НАК за сузбијање илегалног промета оружја, као и финансирања тероризма, што је значајно смањило ресурсну базу тероризма. С тим у вези, нагласио је да је „на примеру Русије, постизање смањења броја терористичких напада до појединачних случајева, уз спречавање извршавања великих терористичких напада са великим бројем жртава, пресецањем већине таквих злочина у припремној фази – у потпуности стваран задатак који ми успешно обављамо“.

Додао је да су ликвидиране све вође бандитских група које делују на Северном Кавказу.

Такође је упозорио на то да учесници неодобрених акција могу да постану мете терориста. Како је рекао, то није застрашивање, већ реална чињеница.

Истовремено, директор ФСБ-а је саопштио да су руске специјалне службе 2020. године зауставиле активности више од 70 терористичких ћелија у Русији.

– ФСБ редовно открива и елиминише терористичке ћелије у различитим регионима земље. Прошле године их је било 71. Међу нашим приоритетима су откривање спавајућих ћелија терористичких и екстремистичких организација, као и супротстављање милитантима који раде сами, а који су у последње време извели нападе већ у многим државама света – рекао је Бортњиков.

Он је додао да је ликвидација милитаната – крајња мера.

– Наш кључни задатак је да делујемо благовремено, што је руски председник Владимир Путин истакао више пута, спречавајући укључивање нових особа, пре свега омладине, у терористичке активности – нагласио је Бортњиков.

Председник Националног противтерористичког комитета говорио је и о интернету, називајући га извором различитих претњи, укључујући и терористичких, које користе месинџер-апликације за ширење незаконитог садржаја.

Према његовим речима, заштита руског информационог простора се непрестано побољшава.

– Тако је ефикасна сарадња Службе за комуникације, информационе технологије и медије Русије (Роскомнадзор) и снага безбедности већ омогућила ограничен приступ стотинама хиљада материјала терористичке природе – објаснио је он.

 

Извор: rs.sputniknews.com