Русија

Свет у неверици! ЗАПАД ЗАДРХТАО ОД ИЗЈАВЕ ЛАВРОВА: Шеф руске дипломатије послао јасну и недвосмислену поруку

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Крим ће заувек остати са Русијом, и запад, на челу са САД то не може да промени, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Пре седам година – у потпуном складу са међународним правом – полуострво је изразило жељу да уђе у састав Руске Федерације. Таква форма реализације права народа на самоопредељење, која је у складу са Повељом УН, постала је једини начин заштите интереса, достојанства, живота Кримљана у позадини претњи са стране националиста и неонациста који су дошли на власт у Кијеву као резултат антиуставног оружаног преврата“, изјавио је Лавров у интервјуу телевизији „Крим 24“.

Он је нагласио да је срећан што може да се обрати становницима Крима уочи седме годишњице уласка полуострва у састав Русије.

„Судбина и будућност Крима су заувек везани за Русију, свидело се то коме или не. Никакви кораци западних држава на челу са САД не могу променити ову реалност – ни са међународно-правне, нити са политичке, нити са моралне тачке гледишта. Наша дипломатија ће наставити енергично да ради на јачању свести код западних партнера о реалним чињеницама, везане за повратак полуострва кући“, изјавио је Лавров.

„Радује ме што данас у свету расте интересовање за развој веза са Кримом који посећују представници иностраних јавно-политичких, пословних, научних и парламентарних кругова. Они сами могу да се увере посвећености становника слободном избору који су направили у марту 2014. године, као и у то, колико се стварност разликује од оних описа који се некада могу видети у пристрасној западној штампи. Наставићемо да све могуће начине да подстичемо овакве контакте и размене“, рекао је Лавров.

 

Извор: rs.sputniknews.com