Свет

СВЕТ У ШОКУ! Амерички медији упозоравају: Американци ће молити Русију за кору хлеба!

Амерички медији изразили су озбиљну забринутост због промена на светском тржишту хране, као и због става Русије и Сједињених Држава поводом тога.

Даље промене у глобалној клими прете да поткопају положај америчких пољопривредника и отворе нове шансе за руске пољопривреднике, наводе аналитичари америчког Њујорк тајмса.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На основу тренутне стопе климатских промена, претпоставља се да ће до 2080. године земље Скандинавског полуострва и Канада бити у бољем положају.

Са друге стране, услови рада пољопривредника у Сједињеним Државама прете да се озбиљно погоршају. Такође се напомиње да ће огромна пространства руског Сибира постати погоднија за пољопривредне активности.

Американци су посебну пажњу посветили последњој околности. Њујорк тајмс је упозорио америчко руководство на опасност да је од 2000. до 2018. руско руководство успело да повећа пољопривредни извоз земље за око 16 пута.

Том приликом је портал „inoSMI објавио да ће Американци, са порастом обрадивог земљишта у Русији и супротним процесима у Сједињеним Државама, и даље куцати на руска врата за кору хлеба.

Схватајући опасност од таквог сценарија, аналитичар америчког издања назвао га је „проблемом националне безбедности и сматра да је потцењен на нивоу геополитичке претње“.

 

Извор: Webtribune.rs