Србија

УДАРНА ВЕСТ! Данас на снагу ступа још једна одлука, а већ сутра Кризни штаб тражи нове рестрикције! Ево шта треба да знате!

ДА ли је викенд затворених кафића, ресторана и тржних центара дао резултате у борби против вируса корона, знаћемо већ сутра, када чланови Кризног штаба поново процене ситуацију и донесу нове мере.

И док, са једне стране, немедицински део овог тела тврди да је крива заражавања већ заравњена, дотле су лекари изричити и упозоравају да смо можда пропустили прави тренутак и траже још оштрије мере, најмање у трајању од 14 дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према мерама које је Влада усвојила у петак, право да отворе врата за муштерије од суботе у подне до јутрос у шест имале су само апотеке, бензинске пумпе и продавнице прехрамбене робе.

Зоран Радојичић, градоначелник Београда, истакао је да није било већих кршења мера у угоститељским објектима, али је било окупљања грађана у становима. Током викенда у Београду је било 818 контрола, испражњено је 10 објеката и наплаћено 120 казни због непоштовања мера против вируса корона.

– Угоститељи су испоштовали нове мере Кризног штаба, али остаје да апелујемо на становништво да се не организују приватна окупљања јер она угрожавају њихово здравље, здравље њихових ближњих и осталих грађана – истакао је градоначелник Београда.

Индивидуална одговорност кључна је у борби против пандемије, али су и мере Кризног штаба битне у тој борби.

Тако је полиција претпрошле ноћи прекинула корона-журку, пошто је у контроли куће, по пријави грађана због буке, у насељу Алибеговац затекла 60 особа на забави. Против 20-годишњег Новосађанина, који је организатор забаве, поднета је прекршајна пријава.

У Србији су у последња 24 сата потврђена 3.042 нова случаја короне на основу 10.343 тестирана узорка, а преминуло је 20 особа. Нижи број заражених не би требало да завара, јер се већ месецима током викенда мање људи тестира, па је самим тим и мањи број нових пацијената.

У болницама је 4.199 пацијената, од којих је 171 на респиратору и у последњих недељу дана приметан је стални пораст броја особа на апаратима.

У последња 24 сата у Београду је регистровано 1.136 новооболелих, што је више од трећине. У Нишу је број новозаражених пао испод 200, на 177. Више од 100 нових инфекција имају и Крагујевац, 109 и Краљево, 105. Следе Врање са 83, Нови Сад са 68, Крушевац са 60 и Панчево са 50 новооболелих.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је да ће медицински део овог штаба и на седници, заказаној за сутра, тражити оштрије мере.

– Неопходно је током наредне седмице и следећег викенда свести контакте на минимум – каже Тиодоровић.

По његовом мишљењу, кад у Србији буде вакцинисано три до три и по милиона људи, уз оне који су већ стекли имунитет, то ће бити између 60 и 80 одсто становништва, и то ће значити да је епидемија под контролом.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс