Србија

Ударна вест! ДАНАС НОВА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА, копља ће се ломити око ЈЕДНЕ ТАЧКЕ! Ево о чему је реч!

На седници заказаној за осам часова, Кризни штаб ће поново анализирати епидемиолошку ситуацију, а затим одлучити о даљим мерама.

Претходно је Влада у недељу на предлог Кризног штаба одлучила да од 22. марта од 6 сати остану затворени угоститељски објекти и тржни центри. Осим рада угоститељских објеката и тржних центара, на дневном реду ће бити и услови за улазак у Србију и анализа стања у школама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најтврђи став Кризног штаба очекује се управо око отварања угоститељских објеката и тржних центара. Према незваничним најавама, тржни центри и надаље, највероватније остају затворени, осим прехрамбених радњи и апотека, за које послодавци морају да омогуће рад. Најжешће супростављени ставови очекују се око угоститељских објеката.

Радиће само баште?

Према сазнањима „Блица“, медицински део Кризног штаба је против отварања кафића и ресторана, а представници Београда понудиће моделе за рад. Како сада ствари стоје, доктори би могли да дозволе рад угоститељским објектима, али искључиво у баштама.Међутим, то практично значи да неће сви моћи да скину катанац и део угоститеља ће засигурно инсистирати на тези да је то дискриминација. Иако медицински део Штаба сматра да би и то било великодушно јер су кафићи и ресторани, како наводе, највећи расадници вируса, представници Београда намеравају да предложе моделе рада како би сви могли да раде.

Тако је све мање извесно да ће кафићи и ресторани бити отворени са скраћеним временом већ ће бити предложена варијанта отварања уз посебне забране. Те мере би одређивале дистанцу и колико људи може бити унутар објекта. Ограничење ће засигурно бити веће од четири квадрата и у оптицају је варијанта од девет квадрата.

Кон: Отварање башта јесте реалан захтев

Епидемиолог Предраг Кон рекао је јуче да отварање башта јесте реалан захтев.- Главно место непоштовања мера су угоститељски објекти, првенствено кафићи и ресторани. Свако ко уђе, носи маску, а онда је скине на месту где седи. Ја носим маску и док пијем кафу. Није истина да то не може да се спроводи, исто важи и за јело. Ви ако хоћете то да спроводите, и те како можете. Ресторани су место доказано научним истраживањима као место где се највше људи заражавају. Не шире угоститељи заразу, већ места окупљања. Певање је важан фактор, капљице могу да иду и до 12 метара. Нико не покушава да пева с маскама – рекао је доктор Кон.

Не одустају ни представници Београда. Заменик градоначелника Горан Весић изнова је истакао да је боље дозволити контролисан рад него да се људи окупљају по становима и кућама које је теже контролисати.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс