Србија

УДАРНА ВЕСТ! Држава пронашла РЕШЕЊЕ: Изнет нови предлог за фриленсере!

Период о коме се говори односи се искључиво у претходних пет година

Уколико представници фриленсера прихвате понуду која ће бити представљена у наредним данима, око 80 одсто њих ће бити ослобођени плаћања пореза и доприноса који нису регулисали у претходних 5 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На овај начин држава је пронашла решење које неће угрозити економско и материјално стање фриленсера – потврђено је “Новостима” у Министарству финансија.

Када је реч о преосталих 20 одсто фриленсера, држава ће отписати све камате и дати репрограм у трајању од 10 година. То у пракси значи да ће особа која је имала приливе од 500 евра месечно у трајању од годину дана, бити дужна да за те приходе плаћа само 7 евра.

Подсећамо, 14. октобра Пореска управа је позвала раднике на интернету да сами обрачунају своја дуговања током претходних 5 година уколико нису редовно измиривали своје законске обавезе према држави. Након тога, поједини фриленсери су изразили незадовољство и отпочели су разговори са Владом Србије.

Предлогом решења који ће им бити представљен сутра, коначно се назире крај ове ситуације која траје готово пола године. Чини се да се коначно дошло до модела, који са једне стране неће угрозити егзистенцију фриленсера а са друге стране ће бити испуњене све законске обавезе које има сваки грађанин ове земље, па и радници на интернету.

Период о коме се говори односи се искључиво у претходних пет година. Све зараде и приливи који су старији од 2016. године неће бити опорезивани.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс