Свет

Ударна вест! КОМПАНИЈА АСТРАЗЕНЕКА ДАЛА САОПШТЕЊЕ: Ево шта се дешава са њиховим вакцинама!

Челници подсетили колико је људи имунизовано њиховим цепивом

Компанија АстраЗенека саопштила је данас да нема потврђених проблема са било којом серијом њихове вакцине против вируса корона и да додатне провере и тестирања која се раде говоре у прилог томе да нема места паници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што се у јавности појавила информација да вакцина те компаније има везе са појавом тромбозе, из компаније наводе да је за њих безбедност људи најважнија и да се константно прати и проверава све што то доводи у питање.

Напомињу да је у Европској унији и Великој Британији вакцинисано више од 17 милиона људи који нису показали, ни у једној држави, симптоме повишеног ризика од плућне емболије, дубоке венске тромбозе или тромбоцитопеније у било којој старосној групи, нити у односу на пол особе.

– До 8. марта, компанија АстраЗенека је добила податак да је у ЕУ и Великој Британији од 17 милиона вакцинисаних људи, било забележено 15 случајева дубоке венске тромбозе и 22 случаја плућне емболије након примљене вачине компаније АстраЗенека. Ово је много мањи број него што би природно било да се поменути симптоми јаве код овако широке популације, а слично је и код осталих регистрованих вакцина против ковид-19 инфекције – наводи се у саопштењу.

Истичу да су у клиничким испитивањима, иако је број тромбозе низак, они били нижи у групи вакцинисаних људи. Такође, није било доказа повећаног крварења код више од 60.000 учесника.

– Око 17 милиона људи у ЕУ и Великој Британији примило је нашу вакцину, и број пријављених случајева с тромбозом је далеко нижи него у стотињак других случајева који се и очекују у широј популацији. Природа пандемије је таква да нас води до повећане пажње у индивидуалним случајевима и да превазилазимо стандарде наше праксе зарад безбедности шире популације, током извештавања о вакцинама – рекла је Ана Тејлор, шефицамедицинске службе компаније АстраЗенека.

Додају да, што се тиче квалитета, нема потврђених проблема у вези са било којом серијом њихове вакцине, како оних које се користе у ЕУ тако и широм света и да у прилог томе говоре додатне провере и тестирања која се раде.

– Поновне контроле радимо и ми са наше стране, али и европски здравствени ауторитети независно од нас и до сада ни један поновљен тест није показао резултате који забрињавају – наводи се у саопштењу.

Подсећају да је током процеса прављења вакцине урађено више од 60 тестова које је спровела Астра Зенека и њени партнери, али и више од 20 тестова су спровеле независне лабораторије.

– Безбедност популације нам је на првом месту. Досадашња истраживања не показују везу поменутих симптома и вакчине компаније АстраЗенека. Да бисмо превазишли пандемију, важно је да се људи одазову позиву на вакцинацију – наводе из АстраЗенеке.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг