Србија

Ударна вест! КРИЗНИ ШТАБ ЛОМИ ДАНАС У 11: На столу нове и оштрије мере, све се затвара за викенд? Ево шта нас чека!

БЕОГРАД – Нова седница Кризног штаба за борбу против корона вируса биће одржана данас у 11 сати, сазнаје Курир.

Очекује се да се на њој донесу нове, строже мере за предстојећи викенд, с обзиром на то да се епидемијска ситуација погоршава. То је најавила и премијерка Србије Ана Брнабић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наставак онлајн наставе за средњошколце, све затворено за викенд изузев маркета, апотека и пумпи, краће радно време од понедељка и апсолутна забрана концерата? То је компромисни предлог новог пакета противепидемијских мера за који премијерка Ана Брнабић, као председница Кризног штаба, покушава пред данашњу седницу да обезбеди подршку и медицинског дела штаба, који тражи „локдаун“ од седам дана, и представника државе који се противе затварању, пишу Новости, Оно што је засад једино сигурно јесте да ће мере бити пооштрене, што је потврдила и премијерка Брнабић, а да ли баш по овом моделу, или нешто измењеном, зависи око чега ће чланови Кризног штаба постићи сагласност.

Благе мере које су на снази, већ дуже нису примерене погоршању епидемиолошке ситуације, а из медицинског дела Кризног штаба упозоравају да би она могла да буде још тежа, чак и да премаши катастрофални сценарио какав смо видели у новембру и децембру, са готово 8.000 инфицираних на дан, и до 59 преминулих у 24 сата.

У Србији је јуче до 15 сати још 4.595 грађана било позитивно на 17.049 тестираних. То је, кажу епидемиолози, висок број. Забрињава, међутим, што расте број смртних случајева, којих је јуче било 24 – три више него дан раније. У болницама је 4.359 оболелих, од којих 213 на респираторима.

У Србији је досад дато 1.792.912 доза вакцина против короне, а 647.019 особа добило је и другу дозу, показују најновији подаци Владе Србије. Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинација на милион становника. По броју оних који су добили другу дозу вакцине на милион становника, наша земља је прва у Европи, а када је реч о броју ревакцинација на милион становника у свету, на шестом смо месту.

Начелница анестезије у КБЦ „Др Драгиша Мишовић“ др Душка Игњатовић, каже да се годину дана од када је овај КБЦ примио прве оболеле од ковида, ситуација није много променила.

– Најбољи показатељ колико је ситуација тренутно озбиљна показује податак да готово трећина хоспитализованих захтева лечење у јединицама интезивне неге – каже др Игњатовић.

– Тренутно је више од 250 пацијената у болници, а око 70 захтева кисеоничку потпору.

Протоколи лечења су се за ових годину дана мењали, много тога се зна, међутим и даље има изненађења: – У року од 48 сати долази до драматичног погоршања клиничке слика. Причате са пацијентом, гледате његове параметре и знате да у року од само два сата он може да буде у веома лошем стању – описује докторка Игњатовић.

Гојковић: На Кризном штабу о казнама због концерта

Министарка културе и информисања Маја Гојковић изјавила је јуче да ће се на седници Кризног штаба разговарати о томе ко ће бити кажњен због одржавања концерта “Црвене јабуке“ у Београду и нагласила да прописане мере треба једнако да важе за све.

“На снимку се види да нису сви носили маске, да нема размака у публици…Премијерка је рекла да ће бити изречене одређене казне, видећемо коме све“, рекла је Гојковић за телевизију К1, наводећи да не разуме зашто је дозвољено да се у Комбанк дворани организује тако велики концерт. Нагласила је да сва окупљања треба оштро санкционисати јер се тако, како је рекла, спашавају медицински радници и људски животи.

“Мере треба да важе за све, али изгледа да није тако и Кризни штаб то мора да пресече. Не могу да се помирим са тим да могу да се одрже концерти у препуним салама или манифестације са великим бројем људи на улицама, а да се забрани биоскопима да раде“, рекла је Гојковић. Министарка је казала да би, да није политичар, била за закључавање у овом тренутку да би се ситуација са епидемијом смирила.

“Разговарам са многима који нису из света политике који предлажу да се закључамо на одређено време. Међутим, постоји правни проблем, нећемо и не можемо да уведемо ванредно стање, а забрана потпуног кретања би то тражила“, појаснила је Гојковић.

Она је казала да је култура постала жртва короне не само у Србији, већ у целом свету, а да је за министра културе највећи изазов како да, заједно са Кризним штабом, омогући уметницима да се баве својим послом и током епидемије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс