Србија

УДАРНО! Договор постигнут: Први смо, хвала Путину!

Београд — Руски Фонд за директне инвестиције и Институт за вирусологију, вакцине и серуме Торлак саопштили су да су постигли договор о производњи вакцине спутњик В.

Производња би могла да почне до маја у постројењима Торлака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србија ће, додаје се, постати прва земља у Југоисточној Европи која ће производити вакцину спутњик В. Та вакцина могла би да се извози касније у друге земље региона, наводи се у саопштењу објављеном на сајту спутњика В.

Директор РДИФ Кирил Димитријев изразио је тим поводом захвалност влади Србије за константну подршку и поверење у спутњик В.

„Србија је међу првим земљама у свету које су одобриле спутњик и користе ту вакцину ради заштите становништва од коронавируса. Производња руске вакцине у Торлаку обезбедиће лакшу логистику и помоћи да се убрза програм вакцинације у земљи“, рекао је Димитријев.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић захвалио је председнику Русије Владимиру Путину, руској влади и РДИФ на подрши у очувању здравља и живота грађана Србије, наводи се у саопштењу.

Он је рекао да ће производња вакцине спутњик В у Институту Торлак јачати капацитете наше земље у борби против пандемије коронавируса и отворити нове перспективе за дистрибуцију ове вакцине у региону Југоисточне Европе.

„Трансфер технологија за производњу вакцине спутњик В из Русије у Србију допринеће обнављању суверенитета наше земље на пољу производње вакцине која ће бити важан ресурс сваке земље у будућности“, рекао је Поповић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг