loading...
Србија

УДАРНО! Председник се хитно огласио! ВУЧИЋ САОПШТИО ВАЖНЕ ВЕСТИ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ!

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорком Кине у Србији Чен Бо

Подсетимо, синоћ је у нашу земљу стигло још пола милиона кинеских вакцина. Председник Србије Александар Вучић отишао је на аеродром “Никола Тесла”, мимо протокола, да би сачекао још 500.000 кинеских вакцина!

Састанку у Палати Србија присуствују поједини министри у влади, Синиша Мали, Бранислав Недимовић, Ирена Вујовић, Томислав Момировић, те заменик градоначелника Горан Весић и други.

– Србија је у последњих 5 година 15 пута увећала извоз у Кину – рекао је председник на почетку обраћања.

– Ово су недовољни бројеви, али је извоз повећан кинеским инвестицијама и огроман је резултат за нас. Наша сарадња заснована је на принципима искреног пријатељства, солидарности, поштовања – каже Вучић.

– Тачно је годину дана борбе од почетка пандемије, а Кина нам је највише помогла. Још једном се најдубље захваљујем председнику Сију. Србија се поноси пријатељством с Кином – рекао је председник.

Истиче да је важно да се вакцинација убрза, а како би се спречио утицај нових сојева коронавируса. Очекује и нове дозе вакцина и истиче да је важно очувати здравље људи.

Било је речи, каже, о сарадњи у области пољопривреде, а трговинска размена у овој сфери подигнута је на 55 милиона евра и за кратко време је готово удвостручена.

– Кина је захтевно тржиште и ми имамо проблем да имамо логистичке потешкоће, пре свега када је реч о превозу. Радићемо и на овоме, и о томе је било речи, и тиме ћемо да олакшамо транспорт робе ка Кини – каже Вучић.

– Очекују се велике нове инвестиције Кине, у септембру 474 милиона долара улагање у Тимочки рудник, Линг Лонг у Зрењанину, почетак рада пре краја године фабрике у Нишу – најавио је председник велике инвестиције.

Било је речи о инвестицијама и подсетио је спас за Железару где су услови ужасни. Захвалан је председнику Сију јер 5.200 људи има посао, али и 10.000 различитих коопераната. Очекује велико улагање и у Тимочки рудник, а подсећа и на бројне приватне инвеститоре попут Линг Лонга.

– Очекујемо ускоро и почетак рада праве производње у фабрици Син Ју у Нишу. Ова фабрика запослиће 1.000 људи. Долазе и нови инвеститори, имаћемо много пројеката, а посебно бих желео да вам покажем планове за путну железничку инфраструктуру – каже Вучић.

Кинеска компанија гради Фрушкогорски коридор који почиње да се гради крајем пролећа или почетком лета. Цена је 620 милиона евра, а већ се ради Рума-Шабац.

– Кинеске компаније градиће обилазницу око Лознице, око Новог Сада са додатним мостом преко Дунава, а данас смо почели преговоре за обилазницу око Крагујевца, како бисмо спојили северни део крагујевачке општине са јужним делом. Ићи ће се потом на спајање са Моравским коридором – најавио је Вучић.

Почели су преговори о изградњи аутопута ка Пожаревцу, одатле ка Голупцу. На овај начин одржаће се Дунавски коридор, и то ће бити важно за становнике источне Србије.

За Нову годину до Златибора за два сата

До Светог Николе биће завршен пут Чачак-Пожега, па ћемо за Нову годину моћи до тамо аутопутем. До Златибора ће се онда стизати за два сата.

– Ја сам рекао родитељима да ме не чекају за светог Николу, прво идем да отворим ауто-пут, па ћу доћи на славу – рекао је председник.

Када је реч о железницама, кинеске компаније раде на орузи Београд-Стара Пазова, а за мање од годину дана до центра Новог Сада стизаће се за 20 минута. У току су разговори и у вези са изградњом брзе пруге Београд-Ниш.

Пројекат канализационе мреже, а председник је представио мапу на којој је исцртано где све до 2025. године треба да буде изграђена канализациона мрежа.

Када је реч о изградњи инфраструктуре за управљање комуналним отпадима, Вучић каже да ће окрузи бити снабдевени модерним депонијама.

Компанија “Минт”, након успешног пословања у Лозници, отвориће нови погон у Шапцу, најавио је Вучић.

Вучић се још једном захвалио кинеском председнику, истичићи да Србија у којој живимо није иста од пре неколико година.

– Надам се чешћим посетама кинеских званичника и, знам да Си није погазио ниједно обећање, зато га очекујем у Србији, реците му да га овде чекам. А на Светог Николу, пре прославе славе, идемо да отварамо аутопут Чачак-Пожега – најавио је председник Вучић.

Пријатељство Кине и Србије је челично

Амбасадорка Чен Бо изјавила је да Вучић придаје велики значај односима Србије и Кине. Сарадња између две земље је, каже, у интензивном развоју и фокусира се на 2 тачке: заједничка борба против пандемије и заједничка борба за економски опоравак.

– Велики пројекти се одвијају стабилно и непрекидно напредују. Очекујемо почетак изградње Фрушкогорског коридора, а разменили смо мишљене о сарадњи у области пољопривреде. Могућности су велике и надам се да ће српски производи бити више заступљени на кинеском тржишту – каже Чен Бо.

– Спремни смо да улажемо још више за још боље успехе наше сарадње у свим областима – каже Чен Бо.

Одговарајући на питања новинара, Вучић каже да је стопа јавног дуга Србије 58 одсто, док Италија има 160 одсто, Немачка 98 одсто, Шпанија 120, Грчка 225 одсто…

– Србија је испод мастрикта и има још простора, а разговарамо о бројним другим пројектима о којима сада нисам ни стигао да говорим – каже Вучић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс