Србија

УДАРНО! Председник се хитно огласио! ВУЧИЋ САОПШТИО ВАЖНЕ ВЕСТИ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ!

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорком Кине у Србији Чен Бо

Подсетимо, синоћ је у нашу земљу стигло још пола милиона кинеских вакцина. Председник Србије Александар Вучић отишао је на аеродром „Никола Тесла“, мимо протокола, да би сачекао још 500.000 кинеских вакцина!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Састанку у Палати Србија присуствују поједини министри у влади, Синиша Мали, Бранислав Недимовић, Ирена Вујовић, Томислав Момировић, те заменик градоначелника Горан Весић и други.

– Србија је у последњих 5 година 15 пута увећала извоз у Кину – рекао је председник на почетку обраћања.

– Ово су недовољни бројеви, али је извоз повећан кинеским инвестицијама и огроман је резултат за нас. Наша сарадња заснована је на принципима искреног пријатељства, солидарности, поштовања – каже Вучић.

– Тачно је годину дана борбе од почетка пандемије, а Кина нам је највише помогла. Још једном се најдубље захваљујем председнику Сију. Србија се поноси пријатељством с Кином – рекао је председник.

Истиче да је важно да се вакцинација убрза, а како би се спречио утицај нових сојева коронавируса. Очекује и нове дозе вакцина и истиче да је важно очувати здравље људи.

Било је речи, каже, о сарадњи у области пољопривреде, а трговинска размена у овој сфери подигнута је на 55 милиона евра и за кратко време је готово удвостручена.

– Кина је захтевно тржиште и ми имамо проблем да имамо логистичке потешкоће, пре свега када је реч о превозу. Радићемо и на овоме, и о томе је било речи, и тиме ћемо да олакшамо транспорт робе ка Кини – каже Вучић.

– Очекују се велике нове инвестиције Кине, у септембру 474 милиона долара улагање у Тимочки рудник, Линг Лонг у Зрењанину, почетак рада пре краја године фабрике у Нишу – најавио је председник велике инвестиције.

Било је речи о инвестицијама и подсетио је спас за Железару где су услови ужасни. Захвалан је председнику Сију јер 5.200 људи има посао, али и 10.000 различитих коопераната. Очекује велико улагање и у Тимочки рудник, а подсећа и на бројне приватне инвеститоре попут Линг Лонга.

– Очекујемо ускоро и почетак рада праве производње у фабрици Син Ју у Нишу. Ова фабрика запослиће 1.000 људи. Долазе и нови инвеститори, имаћемо много пројеката, а посебно бих желео да вам покажем планове за путну железничку инфраструктуру – каже Вучић.

Кинеска компанија гради Фрушкогорски коридор који почиње да се гради крајем пролећа или почетком лета. Цена је 620 милиона евра, а већ се ради Рума-Шабац.

– Кинеске компаније градиће обилазницу око Лознице, око Новог Сада са додатним мостом преко Дунава, а данас смо почели преговоре за обилазницу око Крагујевца, како бисмо спојили северни део крагујевачке општине са јужним делом. Ићи ће се потом на спајање са Моравским коридором – најавио је Вучић.

Почели су преговори о изградњи аутопута ка Пожаревцу, одатле ка Голупцу. На овај начин одржаће се Дунавски коридор, и то ће бити важно за становнике источне Србије.

За Нову годину до Златибора за два сата

До Светог Николе биће завршен пут Чачак-Пожега, па ћемо за Нову годину моћи до тамо аутопутем. До Златибора ће се онда стизати за два сата.

– Ја сам рекао родитељима да ме не чекају за светог Николу, прво идем да отворим ауто-пут, па ћу доћи на славу – рекао је председник.

Када је реч о железницама, кинеске компаније раде на орузи Београд-Стара Пазова, а за мање од годину дана до центра Новог Сада стизаће се за 20 минута. У току су разговори и у вези са изградњом брзе пруге Београд-Ниш.

Пројекат канализационе мреже, а председник је представио мапу на којој је исцртано где све до 2025. године треба да буде изграђена канализациона мрежа.

Када је реч о изградњи инфраструктуре за управљање комуналним отпадима, Вучић каже да ће окрузи бити снабдевени модерним депонијама.

Компанија „Минт“, након успешног пословања у Лозници, отвориће нови погон у Шапцу, најавио је Вучић.

Вучић се још једном захвалио кинеском председнику, истичићи да Србија у којој живимо није иста од пре неколико година.

– Надам се чешћим посетама кинеских званичника и, знам да Си није погазио ниједно обећање, зато га очекујем у Србији, реците му да га овде чекам. А на Светог Николу, пре прославе славе, идемо да отварамо аутопут Чачак-Пожега – најавио је председник Вучић.

Пријатељство Кине и Србије је челично

Амбасадорка Чен Бо изјавила је да Вучић придаје велики значај односима Србије и Кине. Сарадња између две земље је, каже, у интензивном развоју и фокусира се на 2 тачке: заједничка борба против пандемије и заједничка борба за економски опоравак.

– Велики пројекти се одвијају стабилно и непрекидно напредују. Очекујемо почетак изградње Фрушкогорског коридора, а разменили смо мишљене о сарадњи у области пољопривреде. Могућности су велике и надам се да ће српски производи бити више заступљени на кинеском тржишту – каже Чен Бо.

– Спремни смо да улажемо још више за још боље успехе наше сарадње у свим областима – каже Чен Бо.

Одговарајући на питања новинара, Вучић каже да је стопа јавног дуга Србије 58 одсто, док Италија има 160 одсто, Немачка 98 одсто, Шпанија 120, Грчка 225 одсто…

– Србија је испод мастрикта и има још простора, а разговарамо о бројним другим пројектима о којима сада нисам ни стигао да говорим – каже Вучић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс