Свет Србија

УДАРНО! Спремају нас за нову пандемију: Потписала и Србија!

Лидери 23 земље и СЗО подржали идеју стварања међународног споразума која би требало да помогне целом свету када настане нова пандемија.

Та идеја, у чијој основи је јединствен одговор на пандемију и једнак приступ вакцинама и медицинским средствима, први пут је поменута на прошлом Самиту Г20, а изговорио ју председник Савета ЕУ Шарл Мишел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Биће још пандемија и слишних великих хитних здравствених ситуација. Ни једна влада нити мултилатерална организација се с тим појединачно неће моћи изборити“, написали су лидери 23 земље, заједно с представником СЗО

Премијер Велике Британије Борис Џонсон је био још прецизнији оворећи о могућности настанка нове пандемије: „Није питање да ли, већ када“.

Стога, циљ склапања међународног споразума би требало да буде да се ојача одговор на такве пандемије кроз заједнички систем упозоравања, производњу и дистрибуцију вакцина, дијагностиковање и личну заштиту.

Како је пренео Ројтерс земље које су потписале ту иницијативу су: Фиџи, Португал, Румунија, Велика Британија, Руанда, Кенија, Француска, Немачка, Грчка, Корејха, Чиле, Коста Рика, Албанија, Јужна Африка, Тринидад и Тобаго, Холандија, Тунис, Сенегал, Шпанија, Норвешка, Србијаа, Индонезија Украјина и СЗО.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92