Регион

Ужас! НА ГРЧКИМ ПЛАЖАМА ЗАБЕЛЕЖЕНИ ПРИЗОРИ КОЈИ СУ ПРЕСТРАВИЛИ МЕШТАНЕ Тврде да је то знак КАТАСТРОФЕ!

Грчку је недавно погодила серија земљотреса, а сада су на плажама снимљени ни мало пријатни призори.

Како се наводи у групама које са грађанима Србије деле информације из Грчке, током протеклих неколико дана на обалама је забележена велика осека, каква се дуго није видела, па мештану страхују од оног што би могло да уследи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Велика осека на плажама широм Грчке, а видели смо да су и неки канали у Венецији остали без воде.

Док неки сматрају да оваква појава претходи јаком земљотресу, стручни објашњавају да је повлачење мора резултат комбинације високог атмосферског притиска и пуног месеца.

Објаснили су да повлачење мора заиста може да претходни земљотресу и цунамију, али онда када се дешава у само једној области или на само једном острву. Без обзира, помало је застрашујуће, поготово што мештани кажу да никада нису доживели баш толико јаку осеку.

У сваком случају, очекује се да се све врати на старо у року од недељу дана – пише на страници Никана.гр.

Директор Геодинамичког института при Националној опсерваторији у Атини, професор Акис Целентис је уверен да ова појава није најава земљотреса.

Он сматра да је неколико фактора утицало на повлачење мора широм земље, међу којима су високи ваздушни притисак у периоду од 20. фебруара до данас. Поред тога, треба напоменути снажне ветрове који су тих дана дували и наносили воду ка јужној обали Средоземља. Уз ово, 27. фебруара је био пун месец, те је он такође у великој мери изазвао осеке широм земље.

Целентис не пориче да би повлачење мора могло да буде предзнак неког будућег земљотреса услед тектонских померања, али истиче да то у овом случају није реч, истичући да се овај појава дешава широм Грчке, а не само у једном делу земље.

– Проверио сам одређена места где је забележен овај феномен и гледао слике сателита и нисам видео никакву деформацију Земљине коре. Стога, сигурни смо да ово није предзнак земљотреса – закључио је Целентис, а преносе грчки медији.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс