Србија

ВЕЛИКА ТУГА У СРБИЈИ! Преминуо Александар Јоксимовић!

Александар Јоксимовић, чувени креатор бивше Југославије, преминуо је ноћас у болници “Драгише Мишовић”. Изгубио је битку са короном. Имао је 87 година.

Александар Јоксимовић кројио је југословенску моду. На врхунцу његове славе, за њега је знао читав свет, а његове колекције оправдавале су надимак који је носио, “модни бог”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Човек који је одбио најславније модне куће, да би радио за своју земљу, живот је провео у Београду, живео је у Косовској улици, а на жалост, људи у Србији о њему тако мало знају.

Своју последњу колекцију Јоксимовић је урадио за “Мону” 2002. године , а звала се “Живот је љубав”, и након тога се повукао.

Али пре тога, имао је живот и креативност достојан филма.

Јоксимовић је почео да се бави модом 60-их година, у моменту када звање модни дизајнер у Југославији не постоји. Прва колекција коју је урадио су биле школске униформе, а затим почиње да ради у одељењу за извоз у Центротекстилу.

А онда је његова ревија доспела у Њујор Тајмс. На отварању Националног салона, 1965. године, Јоксимовић се представио новом колекцијом, а амерички новинар, који се затекао на салону написо је да се појавио један млади човек огромног потенцијала. Тај текст је била карта за бављење високом модом.

Затим следи његова колекција “Симода”, која је опчинила младе жене. Све жене у Југославији су желеле да носе хаљине тог кроја. Био је то најкопиранији модел у бовшој СФРЈ.

Управо та колекција је представљена на смотри у Моксви, где је учествовао и Диор, а Јоксимовић је добио позив да буде део њиховог тима.

Остао је, јер је желео да развија моду у Југославији.

Његове креације носиле су многе познате даме тог времена, али можда најинтересантније, или барем најзвучније име међу дамама које је Александар облачио је – Јованка Броз.

Од ‘66. године је Александар сваке године по службеној дужности морао да ради по неколико модела годишње за Јованку Броз, јер се радило на томе да се популаризује домаћа модна индустрија. Облачио ју је за разноразне догађаје којима је присуствовала као прва дама, а када би Јованка пожелела да се промени крагна на њеној омиљеној бунди, Александар је то одрађивао велемајсторски. Он је радо сарађивао са њом и имали су диван пословни однос. Увек је о њој говорио са пуно поштовања, а посебно је истицао и да је она била личност изузетне културе и манира са којом је увек било задовољство сарађивати.

Гајио је велико поштовање и према Милени Дравић, за коју је увек говорио да њене особине треба да има идеална Београђанка. Она је паметна, талентована и вредна, а то су, по његовом мишљењу биле особине од велике важности. Од познатих из тог времена његове креације носили су Ђорђе Марјановић, Тереза Кесовија, Јосипа Лисац, Оливера Катарина, као и Бранка Петрић и Беким Фехмиу.

Чувена прича је када су њих двоје, већ тада брачни пар, ишли на премијеру Бекимовог филма “Авантуриста” у Њујорку, а одећу у којој су се појавили радио је управо Александар Јоксимовић. Када је наша штампа пратила реакције оних који су били заинтересовани за тај филм и премијеру, сви су коментарисали низ комплимената које су њих двоје добили од светског џет сета. Било је занимљиво оно што су други глумци на премијери носили, а то су били модели Ив Сен Лорана, Пјера Кардена и Баленсијаге. У тој конкуренцији, модели Александра Јоксимовића су били изузетно запажени и њих двоје су то увек радо истицали у многим интервјиуима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости