Србија

Велика туга у Србији! Преминуо Живорад Ивковић!

У РАДУЈЕВЦУ је после краће болести у 81. години преминуо Живорад Жика Ивковић, кореограф, дугогодишњи уметнички руководилац Културно уметничких друштава Радујевац и „Стеван Мокрањац“ у Неготину, носилац највиших признања у области културног аматеризма.

Ивковић, који је играчку каријеру започео у Културно уметничком друштву „Градимир“ и у нашем националном Ансамблу народних игара и песама Србије “Коло”, мисију чувања и популаризације традиционалне српске културе започео је доласком у Неготинску крајину. Радом, харизмом и несебичном љубављу према фоклору подучавао је бројне генерације несебично делећи са свима своје огромно знање и искуство.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На сцену је поставио десетак кореографија од Игара из Неготинске крајине, Хомоља, Лесковца, Шумадије и других које су фолклорни ансамбли које је водио успешно презентовали на гостовањима у земљи и иностранству.

За свој допринос у области очувања и неговања традиционалних уметности награђиван је највишим признањима. Добитник је Септембарске награде општине Неготин за допринос у развоју културе, Мајске награде општине Неготин за рад у аматеризму, највиших признања Савеза аматера Србије, али и Плакете КУД “Стеван Мокрањац” и сребрњака са ликом Мокрањца за допринос у очувању и унапређењу аматеризма у фолклорном стваралаштву.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс